Rána pro Babiše. ČEZ chce od státu vrátit pět miliard

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
Aktualizováno 6. 2. 2014 12:20
Státu hrozí, že bude muset vrátit firmám daň z emisních povolenek
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: ČEZ

Praha - Novému ministru financí Andreji Babišovi se bude hůře plnit plán úspor ve státním rozpočtu. Jen pár dní před jeho nástupem totiž na ministerstvu přistála časovaná bomba, která může ze státní pokladny ukrojit hned přes pět miliard: Státem vlastněná společnost ČEZ požádala finanční úřad, aby jí vrátil celou částku darovací daně z emisních povolenek, kterou zaplatila v letech 2011 a 2012.

"Podali jsme dodatečná daňová přiznání k darovací dani z povolenek zaplacené v letech 2011 a 2012. V nich se přihlašujeme k vrácení této daně v souhrnné částce 5,3 miliardy korun," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Rozumíme sice důvodům, proč stát tuto daň zavedl, podle právních norem ale musíme hájit zájmy firmy tak, abychom nepoškodili akcionáře ČEZ," dodává.

Mimořádnou dvaatřicetiprocentní daň z povolenek, jež stát rozdával firmám zdarma z přídělu schváleného Evropskou unií, na dva roky zavedla předchozí vláda Petra Nečase. Chtěla tak získat další zdroj na úhradu prudce rostoucích poplatků na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Daň z toho, co bylo zdarma

Jenomže podle evropských směrnic měly být v uvedeném období emisní povolenky firmám přidělovány zdarma.

Proti dani už se u soudu ohradila první firma: Ško-Energo, dodavatel energií pro mladoboleslavskou Škodu Auto. A uspěla, přinejmenším u první instance: Nárok na vrácení daně ve výši 20 milionů korun jí přiznal už loni Krajský soud v Praze. A to i přes to, že oprávněnost daně potvrdil i Ústavní soud, podle něhož byla v pořádku.

Stát se proti rozsudku ve prospěch Ško-Energo odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu, ten ale přehrál rozhodování do zahraničí: požádal o posouzení situace Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Ten zatím nerozhodl, vypadá to ale, že se vysloví spíš proti oprávněnosti daně. Tedy ve prospěch protestujících firem.

Podle evropských regulí byly totiž evropské vlády povinny v letech 2008 až 2012 rozdat bezplatně 90 procent povolenek, které jednotlivým státům přiklepla Evropská unie.

Ozývají se další

Zatím lucemburský Soudní dvůr posuzoval podobný případ týkající se šesti španělských energetických společností. Ty protestovaly proti tomu, že místní regulační úřady promítly přidělené bezplatné povolenky v konečné zákaznické ceně elektřiny a fakticky tím ořezaly výrobcům zisk. Podle lucemburského soudu totiž při výpočtu španělský regulátor použil špatnou metodiku. "Výsledek byl nejednoznačný," hodnotí tento precedens Kříž.

ČEZ se proto rozhodl o vrácení daně raději preventivně požádat, i když je zatím právní situace nejasná. Kdyby totiž tento krok dál odkládal, hrozilo by promeškání zákonné lhůty pro dodatečné daňové přiznání.

Pokud by český stát musel vracet daň všem firmám, které ji zaplatily, přišel by celkem o 7,5 miliardy korun. Což už je pro rozpočet slušný zásek.

Po Ško-Energo se s protestem proti zaplacené dani ozývají i další poplatníci: teplárenský Alpiq požádal o vrácení 140 milionů korun, také Dalkia či Unipetrol zvažovaly stejný postup. Unipetrol se ale nakonec rozhodl, že do sporu se státem nepůjde.

 

Právě se děje

Další zprávy