Raiffeisenbank klesl zisk o polovinu. Investovala do IT

ČTK ČTK
27. 3. 2014 8:12
Podle ředitele banky Maria Drosce může za snížení zisku také "boj několika podnikavců proti bankovním poplatkům".
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým bankám v ČR, klesl v roce 2013 čistý zisk meziročně o 53,7 procenta na 914,4 milionu korun.

"Za poklesem zisku jsou nižší úrokové výnosy a zejména náklady na IT infrastrukturu," sdělil mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Celková aktiva banky meziročně klesla o 0,5 procenta na 196,7 miliardy korun.

Podnikavci proti poplatkům

"Na české banky v loňském roce působila řada negativních vlivů. Neustále klesají úrokové marže především na vkladových produktech, pokračuje tlak regulátorů na posilování kapitálu, k tomu se přidaly i přípravy na nový občanský zákoník i boj několika podnikavců proti bankovním poplatkům," komentoval výsledky generální ředitel banky Mario Drosc.

Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o tři procenta na 155 miliard korun. Objem vkladů klientů stoupl o dvě procenta na 146,6 miliardy korun.

Celkové provozní výnosy banky klesly o šest procent především kvůli nízkým úrokovým sazbám a jejich dopadu do úrokových výnosů. Čisté úrokové výnosy banky meziročně poklesly o 8,7 procenta na 5,71 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků zůstaly na 2,2 miliardy korun z předchozího roku.

Provozní náklady stouply o čtvrtinu

Provozní náklady meziročně vzrostly o 24 procent na 6,9 miliardy korun. Důvodem růstu nákladů jsou IT investice banky, v ostatních oblastech banka provozní náklady snižovala.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 4,1 procenta na 18,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,22 procenta.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

 

Právě se děje

Další zprávy