Původní vlastník automobilky Tatra je v insolvenčním řízení

ČTK ČTK
21. 5. 2014 16:41
Firma dluží advokátní kanceláři a Centrálnímu depozitáři cenných papírů. Dluhy ve výši 400 tisíc korun prý není schopna splácet.
Pod insolvenčním návrhem je podepsán Ronald Adams, bývalý šéf Tatry.
Pod insolvenčním návrhem je podepsán Ronald Adams, bývalý šéf Tatry. | Foto: ČTK

Ostrava - Společnost Tatra, které dříve patřila stejnojmenná kopřivnická automobilka, je v insolvenčním řízení. Návrh podala sama firma, která má u několika věřitelů dluhy přesahující 400 tisíc korun, jež podle svého prohlášení není schopna splácet.

Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Samotné automobilky Tatra ani jejího současného majitele, firmy Tatra Trucks, se insolvenční řízení netýká, ujistil mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Kvůli dluhům společnosti Tatra se loni v březnu dostala automobilka do dražby. Tehdy ji získali současní majitelé. Hodnota automobilky byla stanovena na 1,765 miliardy korun, přičemž její závazky činily 1,5 miliardy. Dražby se zúčastnil jediný dražitel.

Předseda představenstva společnosti Tatra, bývalý generální ředitel automobilky Američan Ronald Adams, v insolvenčním návrhu uvedl, že firma má více věřitelů, u nichž má dluhy déle než 30 dnů po lhůtě splatnosti. Mezi věřiteli je advokátní kancelář nebo Centrální depozitář cenných papírů. Podnik se podle Adamse dostal do problémů hlavně kvůli ekonomické krizi, po dražbě se firma pokoušela obnovit činnost, ale bezúspěšně. Nyní společnost nemá žádné zaměstnance.

Automobilka už patří jinému majiteli

Společnost Tatra Trucks, jíž nyní automobilka patří, vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera.

Od 1. října 2013 je generálním ředitelem automobilky Petr Karásek. "Pod jeho vedením ve společnosti Tatra Trucks úspěšně probíhá schválený plán restrukturalizace, v rámci které již společnost zeštíhlila o cca 120 pracovních pozic," uvedl mluvčí Čírtek.

K 1. květnu 2014 zaměstnávala společnost Tatra Trucks 914 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 600 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. Tatra loni vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008, a prodala jich 722. Její předběžné tržby za rok 2013 dosáhly 2,99 miliardy korun. Letos chce firma prodat 760 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy