Ruská ekonomika se dostane z krize do dvou let, řekl Putin

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
18. 12. 2014 12:55
Šéf Kremlu nepochybuje o tom, že ruská ekonomika současnou krizi nejen překoná, ale že ji využije k pozitivním změnám.
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Reuters

Moskva - Nejpozději do dvou let se ruská ekonomika zotaví. Současnou krizi využije, aby snížila masivní závislost na ropě. Rusku pomůže i globální ekonomický růst. Během svého očekávaného projevu to řekl Vladimir Putin.

Současná hospodářská situace Ruska byla podle něj vyprovokována "vnějšími faktory". Putin zároveň na dnešní výroční tiskové konferenci v Moskvě nekomentoval, zda jsou za ekonomickými dopady západní sankce. Dodal, že centrální banka již učinila adekvátní opatření a že Rusko má dostatečné devizové zásoby, které však bude využívat rozumně.

Šéf Kremlu zdůraznil, že již Rusko má plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. "Pokud se situace bude vyvíjet nepříznivě, budeme muset naše plány poupravit. Není pochyb o tom, že bude nutné provést určité škrty. Co je ale pozitivní, překonání nynější situace je nevyhnutelné," dodal.

"Růst globální ekonomiky bude pokračovat a naše hospodářství se od nynější situace odrazí," řekl Putin. V krizi proto vidí pro Rusko příležitost k tomu, aby uskutečnilo potřebné strukturální reformy a diverzifikovalo hospodářství. To je nyní velmi závislé na ropě a plynu.

Hospodářství země se prý problémům přizpůsobí a ekonomika znovu začne růst, zotavit se má za rok či dva. Za důležité Putin nyní považuje to, aby centrální banka pokračovala ve zvyšování hodnoty rublu. Připomněl mimo jiné, že ústřední finanční ústav země kvůli tomu zvýšil úrokové sazby na 17 procent. V této souvislosti dodal, že takto vysoké sazby nebudou v platnosti po celou dobu krize.

Razantní pokles hodnoty rublu v tomto týdnu oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva. Za nynějšími problémy stojí mimo jiné klesající ceny ropy, což Putin rovněž zmínil.

 

Právě se děje

Další zprávy