Od jikry až na talíř. Podívejte se na velkochovy pstruhů, kteří nikdy nespatří slunce

Od jikry až na talíř. Podívejte se na velkochovy pstruhů, kteří nikdy nespatří slunce
Chov pstruhů ve velkém si zpravidla spojujeme se soustavou průtočných jezírek napájených horskou bystřinou. V Kořenově v údolí Jizery zahájil v roce 2015 Martin Junek se společníkem Rudolfem Benešem inovativní produkci lososovitých ryb v opuštěných budovách továrny. V recirkulačních nádržích trvá devět měsíců, než plůdek vyklubaný z jiker doroste tržní hmotnosti. Na snímku jsou jikry, kterých si jednou za čtyři týdny nechává chovatel dovézt čtvrt milionu.
Několikadenní plůdek s vaječným váčkem. V recirkulačních nádržích o objemu až 350 metrů krychlových chová tisíce ryb, od plůdku až po tržní velikost, pstruhy a siveny arktické tržní hmotnosti okolo 300 gramů živé váhy a více.
Násada pstruha duhového. "Tento typ chovu má oproti klasickému tu výhodu, že můžeme ryby dodávat po celý rok," říká Junek. "V klasických nádržích pod širým nebem, které přes zimu navíc zamrzají, pstruh pět měsíců v roce v podstatě odpočívá a na váze nabírá minimálně. Tržní hmotnosti tak dosáhne až v druhém roce."
"Pstruhovi se nejlépe daří při teplotách 14-16 stupňů Celsia," uvádí Junek.
Foto: Martin Junek
Radim Klekner Radim Klekner
1. 3. 2019 14:36
Chov pstruhů ve velkém si zpravidla spojujeme se soustavou průtočných jezírek napájených horskou bystřinou. V Kořenově v údolí Jizery zahájil v roce 2015 Martin Junek se společníkem Rudolfem Benešem inovativní produkci lososovitých ryb v opuštěných budovách továrny. V recirkulačních nádržích trvá devět měsíců, než plůdek vyklubaný z jiker doroste tržní hmotnosti.
 

Právě se děje

Další zprávy