Za manipulaci s úrokovou sazbou padl první trest: 14 let

ČTK ČTK
3. 8. 2015 18:09
Soud vynesl první rozsudek v kauze manipulací se sazbou LIBOR. V době finanční krize někteří zaměstnanci velkých bank manipulovali se sazbami pro osobní prospěch, obviněno bylo 21 lidí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn- Londýnský soud odsoudil na 14 let vězení, prvního obžalovaného bankovního obchodníka v případu manipulací s klíčovou úrokovou sazbou LIBOR.

Agentura Reuters uvedla, že pětatřicetiletého bývalého zaměstnance americké banky Citigroup a švýcarské UBS předtím porota po sedmi dnech zvažování shledala vinným ve všech osmi bodech obžaloby.

Soud, který začal 26. května, vytyčil novou fázi v sedmiletém globálním vyšetřování manipulací referenčních úrokových sazeb, na nichž závisejí kontrakty v hodnotě stovek bilionů dolarů.

Obviněno 21 lidí z velkých světových bank

Vyšetřovatelé obvinili 21 lidí a několik velkých světových bank a makléřských firem už na pokutách a vyrovnáních zaplatilo celkem kolem devíti miliard dolarů (222 miliard Kč).

Hayes byl obviněn, že se spolčoval s jinými obchodníky v zájmu manipulací se sazbou LIBOR v letech 2006 až 2010, a v každém z bodů obžaloby mu hrozil trest až deset let.

Bývalý obchodník prohlásil, že se cítí nevinen, a hájil se tím, že před manažery své pokusy o ovlivňování sazeb nijak neskrýval.

Kauza vyšla najevo v roce 2012

Rozsáhlé manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo v roce 2012. Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy.

Nedostatečné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR a dalších referenčních sazeb v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro osobní prospěch.

LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. Vytvářela ji denně Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank.

Pod vlivem skandálu se však loni rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

 

Právě se děje

Další zprávy