První město umožní platby v bitcoinech, chce nalákat nové technologické firmy

Ekonomika Ekonomika
10. 5. 2016 13:34
Za vybrané veřejné služby ve švýcarském městě Zug půjde platit virtuální měnou bitcoin. Zkušební provoz potrvá od července do konce roku 2016 a bude omezen na částku odpovídající maximálně 200 šývcarským frankům. Starosta Dolfi Müller doufá, že projekt přitáhne pozornost nových firem z oblasti finančně-technologického sektoru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Bitcoin.org

Zug - Švýcarské město Zug začne od července přijímat digitální měnu bitcoin při platbách za vybrané veřejné služby. Zkušební provoz má trvat do konce letošního roku a bude omezen na částku v ekvivalentu maximálně do 200 švýcarských franků (v přepočtu zhruba 4900 korun). Informovalo o tom město na svých internetových stránkách.

"Je to celosvětově vůbec poprvé, co budou bitcoiny akceptovány jako měna na státní úrovni," uvedl pro švýcarský list Neue Zürcher Zeitung spoluzakladatel startupu Bitcoin Suisse Niklas Nikolajsen.

Švýcarský kanton Zug je známý jako finanční a podnikatelské centrum s reputací daňového ráje, otevřeného rozvoji informačních technologií.

Starosta stejnojmenného města s méně než 30 tisíci obyvateli Dolfi Müller doufá, že projekt přitáhne pozornost nových firem z oblasti finančně-technologického sektoru. "Chceme vyjádřit naši otevřenost novým technologiím. Naším cílem je naplnit podnikatelům jejich potřeby pro optimální rozvoj v našem ekonomickém prostředí," uvedl  Müller.

Po skončení pilotního projektu městská rada zhodnotí jeho úspěšnost a rozhodne, zda se bitcoiny a jim podobné virtuální měny budou ve veřejných službách používat i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy