První Čech dostal vysokou pokutu kvůli přeshraniční sázce

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 7. 5. 2014 15:55
U nelegálních provozovatelů loterií a jiných podobných her není možné sázet ani po internetu, zdůrazňuje ministerstvo financí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Specializovaný finanční úřad uložil první pokutu za porušení zákazu přeshraničního sázení. Blíže neupřesněná fyzická osoba, tedy sázkař, má zaplatit 850 tisíc korun. Informovalo o tom ministerstvo financí, které k prošetření případu dalo podnět.

„U nelegálních provozovatelů loterií a jiných podobných her není možné sázet, a to ani po internetu,“ zdůrazňuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Sázejícím přitom hrozí vysoká pokuta až do výše 10 milionů korun.

Úřad neupřesnil, proč dostala pokutu zrovna tato fyzická osoba a proč v takové výši. Neuvedl ani název společnosti, u níž tento člověk sázel. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, správní řízení vedené s dotčenou osobou totiž dosud není pravomocně ukončeno.

"Vzhledem k tomu nelze k uvedenému případu sdělovat žádné bližší informace," řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Stát přichází o miliardy

Zahraniční sázkové kanceláře totiž – i kvůli odporu předchozího ministra financí Miroslava Kalouska – nemají zatím uděleno povolení k provozování loterií.

„Stát takzvaným přeshraničním nelegálním sázením přichází ročně odhadem až o několik miliard. Tomu musíme všemi dostupnými prostředky zabránit,“ říká ministr financí Andrej Babiš (ANO). Důvodem omezení je také ochrana sázejících mladších 18 let, protože svůj věk nemohou prokázat osobně na pobočce jako u tuzemských sázkových kanceláří.

Chystá se legalizace

„Ministerstvo financí v současné době pracuje na zcela novém loterijním zákoně, který by měl legalizovat, řádně zdanit a regulovat zahraniční internetové provozovatele,“ dodává Babiš.

Závodský zdůrazňuje, že nelegální není jenom sázení u zahraničních provozovatelů, ale také jejich propagace, reklama a podpora prodeje. Ministerstvo financí současně na svém webu zveřejnilo přehled provozovatelů působících na internetu legálně.

 

Právě se děje

Další zprávy