Průzkum: Sedm z deseti Čechů nevěří své finanční budoucnosti

ČTK ČTK
21. 9. 2014 11:11
Pražané jsou skeptičtí nejvíce, i když se mohou chlubit nejnižší mírou nezaměstnanosti. Optimismus se naopak drží lidí do 26 let.
Finance. Ilustrační foto
Finance. Ilustrační foto | Foto: Martina Křížová

Praha - Své finanční budoucnosti se obává 70 procent Čechů. Strach mají přitom i ti, jejichž finanční situace by se měla zlepšovat.

Vyplývá to z šetření úvěrové skupiny Cofidis mezi pěti sty respondenty. "Výzkum byl realizován napříč českou společností," dodává mluvčí firmy Petr Kapalín.

Ačkoliv v Praze je nejnižší nezaměstnanost, její obyvatelé jsou více skeptičtí ke své finanční budoucnosti než Češi z ostatních regionů. O málo více se tenčí peněženky obávají ženy než muži. Největšími optimisty, co se týká finanční budoucnosti, jsou mladí do 26 let. Pesimističtí jsou Češi od 45 let výše.

"Uplynulé roky zásadně změnily přemýšlení Čechů o financích. I z našich dat plyne, že klienti jsou mnohem opatrnější, protože se obávají budoucnosti. Více než v minulosti se zajímají o to, co se stane, když na ně přijdou horší časy. Přemýšlejí také nad tím, na co si vezmou spotřebitelský úvěr, více zkoumají, zda je úvěr vedle výhodnosti i transparentní," tvrdí ředitel marketingu Cofidisu Cyril Křůpala.

I když se ale většina Čechů své finanční budoucnosti bojí, 31 procent respondentů věří, že se jejich situace brzy mírně zlepší. Desetina dokonce míní, že jim bude výrazně lépe. Čtvrtina si myslí, že se jejich peněženka naopak mírně ztenčí a 14 procent předpokládá, že se jejich situace z hlediska financí výrazně zhorší. Dvě desetiny neočekávají žádnou změnu.

 

Právě se děje

Další zprávy