Obavy padly, průmysl výrazně roste. Ruské krizi navzdory

Kateřina Vokurková Jiří Hovorka Kateřina Vokurková, Jiří Hovorka
6. 11. 2014 10:12
Průmysl přidal více než osm procent, nové zakázky dokonce patnáct. Česká ekonomika se staví na vlastní nohy, výrazně rostou domácí zakázky.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Český průmysl v září opět výrazně rostl. V meziročním srovnání se tuzemská průmyslová produkce zvýšila reálně o 8,3 procenta. Údaje, které zveřejnil Český statistický úřad, tak vyvrátily obavy z možného poklesu po negativní srpnové bilanci, kdy průmysl pod vlivem podnikových dovolených meziročně klesl o 2,8 procenta.

Tahounem byl v září již tradičně automobilový průmysl, který meziročně přidal 11,7 procenta. K růstu průmyslové produkce přispěl výrazně i segment výroby a rozvodu elektřiny a tepla, který rostl o 15 procent.

Podle analytiků zářijová čísla dokládají, že sankce proti Rusku nemají na domácí podniky vliv. „Zdá se, že ochlazení některých evropských ekonomik, ani rusko-ukrajinský konflikt do letošních výsledků českého průmyslu zásadním způsobem nepromlouvají,“ hodnotí Petr Smutný z PwC.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmysl vzrostl o 5,6 procenta. Září mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. V porovnání s letošním srpnem se pak produkce zvýšila o 4,5 procenta.

„Zářijový výsledek průmyslové výroby vyloučil všechny pochyby o tom, že srpnový propad byl jen výjimkou z řady slušně rostoucí výroby,“ uklidňuje hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Rostou i zakázky, vyšší bude HDP

Podle Brožky by se měly zářijové výsledky průmyslu odrazit také na HDP za třetí kvartál. „Zde čekáme mezikvartální růst o 0,6 procenta, což by představovalo 2,7 procenta meziročně. Index nákupních manažerů za říjen sice klesl, ale stále indikuje pokračování průmyslové expanze v dalších měsících,“ odhaduje Brožka. 

Pozitivní je také výsledek objemu nových zakázek, které v září rostly o patnáct procent. „Také nové zakázky ukazují sílu domácí ekonomiky. Donedávna byla zahraniční poptávka klíčová pro průmysl, tentokrát se situace otáčí. Tuzemské zakázky rostly výrazně rychleji než zahraniční. Ekonomika se tak částečně staví na vlastní nohy a růst vychází z ní samotné,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Nové zakázky ze zahraničí vykázaly meziroční nárůst o 10,8 procenta. Objem tuzemských zakázek vzrostl o 22,9 procenta.

Růst bude pokračovat

Experti předpokládají, že by se do konce roku již neměl opakovat srpnový pokles průmyslu. Růst předpokládají i za celý letošní rok.

„Základem pro pozitivní výhled českého průmyslu do budoucna mohou být i výsledky zátěžových testů evropských bank, kde všechny velké evropské bankovní skupiny testy prošly, a to včetně mateřských společností některých finančních institucí působících v Česku, jejichž finanční podporu český průmysl potřebuje,“ komentuje Petr Smutný.

„Rizikem pro další měsíce je síla zahraniční poptávky vzhledem k prováděným a chystaným krokům Evropské centrální banky ve vztahu k deflaci a k podpoře evropské ekonomiky,“ říká analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy