Průmysl se otřepal. Opět jej táhly hlavně automobily

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 8. 2014 9:53
Po květnovém poklesu se průmysl vrátil k růstu, meziměsíčně se produkce zvýšila o desetinu procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha – Průmyslová výroba se v červnu vrátila k růstu. Po květnovém poklesu o 1,5 procenta rostla meziměsíčně o 0,1 procenta. Ve srovnání s loňským rokem se zvýšila o 8,1 procenta, po očištění o jeden pracovní den navíc vzrostla o 5,6 procenta, oznámil Český statistický úřad.

"I když se průmyslu v souhrnu daří, tak to zdaleka neplatí o všech odvětvích. Růst táhnou především automobily a elektronika včetně počítačů. S poklesem produkce naopak bojuje energetický průmysl, těžba a ve srovnání s automobily zaostává i strojírenství," shrnuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

K meziročnímu růstu přispěla tradičně nejvíce výroba motorových vozidel, která byla o 15,1 procenta vyšší. Výroba elektrických zařízení vzrostla o 17,4 procenta a výroba plastových a pryžových výrobků o 13 procent.

Pokles zaznamenala naopak produkce ostatních dopravních prostředků, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, stejně tak skončila v červených číslech oblast těžby a dobývání.

"Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 15,8 procenta," doplňuje ČSÚ. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 19,1 procenta, tuzemské kontrakty vzrostly o 10 procent.

Tržby z průmyslové činnosti se oproti červnu 2013 zvýšily o 13 procent. Stejně tak přibylo zaměstnanců v průmyslových podnicích s padesáti a více zaměstnanci, kterých bylo o 1,7 procenta více. Jejich průměrná měsíční hrubá mzda činila 26 960 korun, což bylo o 3,1 procenta více než loni.

Za celé druhé čtvrtletí se průmyslová produkce meziročně zvýšila o 6,1 procenta, tržby se zlepšily o 9,7 procenta.

Vyhlídky pro zbytek roku jsou podle analytiků optimistické, celkový růst by se měl letos pohybovat mezi šesti až osmi procenty. "Mírné obavy vzbuzuje vývoj německé, potažmo evropské ekonomiky i nově zavedené hospodářské sankce proti Rusku," dodává Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy