Průmysl rostl nejpomaleji od srpna, táhly ho jen automobily

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 7. 7. 2014 9:54
Kromě výroby dopravních prostředků další klíčová odvětví klesala. Špatný výsledek mohly ovlivnit dva květnové svátky.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba českých podniků se v květnu zvyšovala. Meziročně rostla o 2,5 procenta, po očištění vlivu pracovních dní pak o pět procent. Oproti dubnu se ale průmyslová produkce snížila o 1,5 procenta.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,7 procenta, uvádí Český statistický úřad. Zvyšovaly se přitom zakázky ze zahraničí (o 14,5 procenta), zatímco tuzemské klesly o 1,4 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu meziročně vzrostly o šest procent.

"Dnešní čísla sice mohou být pro trh zklamáním, když ten čekal růst až o 5,9 procenta, celkově ale za sebou má průmysl velmi dobrý start do tohoto roku a květnové číslo pouze trochu koriguje předchozí velmi silné měsíce," říká Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

K meziročnímu nárůstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 11,9 procenta), stejně tak se zvyšovala produkce pryžových a plastových výrobků, kovových konstrukcí či kovodělných výrobků.

"Český průmysl těží z oživení na exportních trzích a jejich zakázek. Ty představují příslib růstu i pro následující měsíce. Pozitivní očekávání jsou však stále poměrně křehká a může je rozhodit negativní zpráva či přetrvávající obavy z geopolitických rizik na Ukrajině či na Blízkém východě," říká Petr Smutný z PwC ČR.

Méně potravin i elektřiny

Snížení naopak hlásí odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde došlo k poklesu o 5,4 procenta. Hůře dopadla i těžba a dobývání (pokles o 6,4 procenta) a potravinářská výroba (pokles o 2,9 procenta).

Jak analytici upozorňují, meziroční růst v květnu byl nejpomalejší od srpna 2013. Podle Michala Kozuba z Home Credit navíc výsledek nebyl přesvědčivý proto, že kromě výroby dopravních prostředků další klíčová odvětví klesala.

Letošní květen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský. "Navíc své udělaly dva květnové svátky - dva čtvrtky. Řada lidí si vzala v pátek dovolenou a prodloužila si víkend, což se negativně promítlo do průmyslové výroby," dodává analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Zaměstnanost i mzdy ale v průmyslu dále rostly. V průmyslových podnicích s padesáti a více zaměstnanci se v květnu počet pracovníků meziročně zvýšil o 1,4 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda činila 28 872 korun, což je o 1,5 procenta více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy