Prodloužení Nord Streamu nebude, naznačil zdroj z Gazpromu

ČTK ČTK
28. 1. 2015 11:41
Gazprom se už nehodlá starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom zrušil plány na rozšíření plynovodu Nord Stream. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z podniku. Dodaly, že důvodem tohoto kroku je komplikovaná politická situace.

Plynovod Nord Stream přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Firma uvažovala například o prodloužení plynovodu do Británie.

Gazprom již začátkem prosince oznámil zrušení plánu na výstavbu plynovodu South Stream, který měl přivádět ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy. Šéf podniku Alexej Miller krátce poté prohlásil, že firma se rozhodla přehodnotit strategii pro evropský trh.

Gazprom se podle Millerova prosincového prohlášení již nehodlá starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Rusko současně se zrušením projektu South Stream oznámilo, že se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou, pro jakou byl projektován South Stream.

Plynovod s názvem Turkish Stream by podle dřívějších Millerových sdělení měl plně nahradit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy. Ta bude muset vybudovat vlastní spojení se zamýšleným plynovodem do Turecka, aby mohla dostávat ruský plyn.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy