Prodeje bytů v Praze lámou rekordy, hlásí developeři

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 7. 2014 15:28
Podle údajů společností Trigema, Skanska a Ekospol se v prvním pololetí prodalo rekordních 2850 nových bytů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Avestus Real Estate

Praha - Levné hypotéky a příležitost výhodně investovat zvedla v prvním pololetí poptávku po pražských bytech. Podle statistiky předních developerských firem Trigema, Skanska a Ekospol, zahrnující i další společnosti, se jich za letošní leden až červen prodalo rekordních 2850.

V porovnání s prvním pololetím loňského roku se tak zájem o nové byty v metropoli zvýšil téměř o pětinu - přestože developeři ke konci loňského roku očekávali ochlazení poptávky.

Rekordní by měl být podle jejich odhadu i celý letošní rok. "Předpokládáme, že se letos v Praze prodá celkem 5600 nových bytů, možná i víc," prezentuje odhad generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural.

Pro srovnání: V předkrizovém roce 2007, který se dá považovat za vrchol rezidenčního boomu, se v metropoli prodalo 5356 bytů.

Byt jako investice

"Lidé si uvědomili, že byt je v současné době velmi dobrá investice. Čím dál tím častěji se setkáváme s tím, že si jej pořídí a okamžitě pronajmou. Pronájem jim pak pokryje hypotéku," vysvětluje stále rostoucí zájem o nové byty Soural.

Největší zájem byl v pololetí o byty 2+kk v cenovém rozmezí od 45 tisíc do 60 tisíc korun za metr čtvereční. Ty se na prodejích podílely asi polovinou. Mezi nejžádanějšími lokalitami figurovaly Vysočany, Řeporyje, Hlubočepy, Modřany, ale i třeba Žižkov.

"Ze seznamu nejžádanějších lokalit naopak vypadly Stodůlky nebo Letňany, kde jsou byty již vyprodány," dodává Soural.

Skoro tisíc ležáků

Ke konci prvního pololetí evidovali developeři 6600 volných bytů, což je meziročně asi o procento více. Z tohoto počtu bylo 900 takzvaných ležáků, tedy bytů, o které nemá nikdo zájem déle než dva roky.

Průměrná cena za metr čtvereční v pololetí dosahovala 61 075 korun, což je o téměř jedno procento více než ve stejném období loňského roku. Ve srovnání s rokem 2012 se ale průměrná cena snížila o tři procenta.

Skutečná cena, za kterou se v pololetí pražské byty prodávaly, pak dosahovala 55 500 korun za m2.

 

Právě se děje

Další zprávy