Euro v Česku? To dříve zlevní na 25 korun, tvrdí analytik

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 16. 1. 2015 14:43
Online rozhovor: Kdy se zastaví kolísání koruny a na jakém kurzu se ustálí? Jak se projeví uvolnění švýcarského franku? Čtenářům odpovídal analytik Miroslav Novák.
Euro v Česku? To dříve zlevní na 25 korun, tvrdí analytik
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Pokud si domácnosti budou pořizovat eura či dolary, měly by to raději udělat dříve než později. "Obě měny bych nakoupil již nyní," vzkázal v on-line chatu čtenářům Aktuálně.cz analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Osobně čekám na to, až budu moci koupit euro pod 28 korun," říká.

Mírné posílení koruny je podle něj jen dočasné a v následujících týdnech či měsících bude pravděpodobnější kurz mezi 28,50 až 29 korunami za euro. Že by euro dlouhodobě stálo přes třicet korun, už ale podle něj nehrozí.

Názor, že je nynější kolísání koruny "něčí" záměr, jak dostat Česko rychleji do eurozóny, Novák odmítá. "Pokud se podívám na složení bankovní rady ČNB, tak šest ze sedmi členů bylo jmenováno Václavem Klausem a téměř neznám většího odpůrce eura než bývalého pana prezidenta," připomíná s tím, že těchto šest členů (výjimkou je Jiří Rusnok, kterého jmenoval už Miloš Zeman, pozn. red.) jsou také spíš euroskeptici.

Podle analytika proto pro následující roky platí, že spíše euro zlevní opět na 25 korun, než že budou Češi platit společnou evropskou měnou. "Ale budeme si na to ještě muset chvíli počkat, dříve než v roce 2017 to nebude," zdůrazňuje k první variantě.

Švýcarský frank by měl na rozdíl od eura či dolaru zlevnit již v řádu několika týdnů – takže se s výměnou peněz vyplatí počkat. Tamní měna zdražila poté, co ji švýcarská centrální banka ve čtvrtek nečekaně oslabila, z 23,5 Kč na 27 Kč za frank.

V Česku podle Nováka podobně razantní konec intervenčního režimu nejspíš nepřijde. "Je velmi pravděpodobné, že to ČNB bude dopředu signalizovat a i poté bude na devizovém trhu aktivní tak, aby koruna výrazněji neposílila," uvádí analytik s tím, že k uvolnění dojde nejdříve v roce 2017.

Euro v Česku? To dříve zlevní na 25 korun, tvrdí analytik

Rozhovor skončil
16. 1. 2015
Ptá se: Karolína

Dobrý den,můžeme čekat, že Česká národní banka udělá někdy totéž co centrální banka ve Švýcarsku? To znamená,že zruší intervenční hranici a nechá korunu vůči euru libovolně posílit? Pokud ne,tak proč, v čem jsme jiní než Švýcaři? K čemu by to pro Česko bylo případně dobré?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

ČNB již v listopadu 2013 avizovala, že až bude vhodná chvíle, tak intervenční režim ukončí. Neproběhne to však stejně jako včera ve Švýcarsku. Je velmi pravděpodobné, že ČNB bude ukončení intervenčního režimu dopředu signalizovat a i poté bude na devizovém trhu aktivní tak, aby koruna výrazněji neposílila. Výstup z intervenčního režimu v případě ČNB nebude zdaleka tak dramatický jako včerejší neočekávané rozhodnutí SNB, protože to není v zájmu české ekonomiky.

16. 1. 2015
Ptá se: Ladislav Hynek

Kdy bude nejvýhodnější koupit EURO v letošním roce?

Odpovídá: Miroslav Novák

Pravděpodobnost toho, že bude euro za cca 27,50 Kč či méně je podle mě daleko méně pravděpodobná, než že za několik týdnů či měsíců bude euro stát 28,50 či 29 Kč. Z tohoto důvodu bych neváhal a euro nakoupil už nyní.

16. 1. 2015
Ptá se: Petr

Dobrý den, myslíte že bude někdy ještě kurz 25 Kč/EUR? Nebo máme spíše čekat dřív Euro v ČR? A tím ČNB přijde o pravomoc devalvaci měny.

Odpovídá: Miroslav Novák

Pravděpodobnější je podle mě první varianta. Ale budeme si na to ještě muset chvíli počkat, dříve než v roce 2017 to nebude. Euro v ČR je stále hudba budoucnosti.

16. 1. 2015
Ptá se: Max

Jak se nyní projeví kolísání koruny, vývoj Š. franku a možné kvantitativní uvolnování ECB na úrocích z hypotečních úvěrů v České republice? Půjdou tyto úroky stále dolu, nebo můžeme čekat skok a zdražení hypotečních úvěrů?

Odpovídá: Miroslav Novák

Pokud se podívám do Švýcarska, tak úrokové sazby na hypotéky jsou stále níže než u nás. Úrokové sazby ČNB jsou na nule a podobně je na tom eurozóna. Zvýšení úrokových sazeb v letošním roce nevidím reálně. Z toho mi vyplývá, že sazby na hypotéky mohou jít ještě mírně dolů.

16. 1. 2015
Ptá se: Klokočník

Není kolísavý kurz koruny něčí(?!?) snahou donutit ČR k přijetí Eura?

Odpovídá: Miroslav Novák

Nemyslím si. Pokud se podívám na složení bankovní rady ČNB, tak 6 ze 7 členů bylo jmenováno bývalým prezidentem V. Klausem a téměř neznám většího odpůrce eura než bývalého pana prezidenta. Těchto 6 členů jsou také spíše euroskeptici a k přijetí eura se staví spíše negativně.

16. 1. 2015
Ptá se: Honza

Dobrý den, pořád je Euro pro ČR nevýhodné, jak nám nestále opakují politici, hlavně z ODS? Jaký je Váš názor. Děkuji. Honza.

Odpovídá: Miroslav Novák

Argumentů pro a proti přijetí eura je celá řada. Zmíním jen ty základní. Nejdůležitější argument PRO je z mého pohledu to, že odpadnou transakční náklady a kurzové riziko a to platí jak pro podniky, tak pro spotřebitele. Naopak klíčovým argumentem proti je nezávislosti měnové politiky, tzn. že ČNB může sama rozhodovat o úrokových sazbách případně o dalších krocích, jakým byla např. intervence. Přijetí eura = že se této nezávislosti vzdáme a budeme do značné míry jen pasivně přijímat rozhodnutí ECB z Frankfurtu. Myslím si, že vzhledem k tomu jak je eurozóna konstruovaná, že je zde příliš zemí s různou ekonomickou výkonností, tak výhody nezávislé měny, tj. koruny stále převažují nad případným zavedením eura. Na druhé straně však nepopírám, že např. na Slovensku zavedení eura žádné negativní dopady nemělo a slovenská veřejnost ho chápe veskrze pozitivně.

16. 1. 2015
Ptá se: Petr

Dobry den, Vyplati se koupit eura nyni nebo pozdeji? Dovolena v lete :-) diky Petr

Odpovídá: Miroslav Novák

Spíše dříve než později. Osobně čekám na to, až budu moci koupit euro pod 28 Kč.

16. 1. 2015
Ptá se: Banker

Dobrý den, jak hodnotíte s odstupem intervenci ČNB z listopadu 2013? Vezmu-li v úvahu rozdíl ve výši předintervenčního a pointervenčního kurzu EURCZK, byli bychom dnes na úrovni, který si ČNB před intervencí tolik přála, a teď nám koruna - vlastně nechtěne - ujíždí "ještě dál po proudu". Nesklouzne později koruna trvale nad 30 Kč/1 EUR? Abychom pak jednou nepřijímali euro v pásmu 35-38 Kč/EUR...

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, intervenci vidím jako opodstatněnou a myslím si, že pozitivně přispěla k růstu domácí ekonomiky v loňském roce. Na druhé straně klíčovým impulzem pro ekonomiku nebyla intervence, ale obrat ekonomiky eurozóny a Německa. Pokud by ČNB neintervenovala, tak si myslím, že by se euro prodávalo cca mezi 24 a 26 Kč. Dlouhodobějšího oslabení koruny nad 30 Kč/EUR bych se v nejbližších měsících neobával.

16. 1. 2015
Ptá se: Martin

Nesnaží se jen určití lidé neustálými zásahy do kurzu Koruny jen oddálit přijetí Eura. Tuším, že před přijetím je nutné určité období bez jakéhokoli ovlivňování kurzu ze strany národních bank. A právě současný guvernér ČNB je stoupencem pana Klause, který Euro odmítá.

Odpovídá: Miroslav Novák

Zásah do kurzu koruny byl především kvůli obavám z deflace. Euro bych do toho příliš nemíchal. Ještě mě napadá, že pokud ČR bude jednou chtít přijmou euro, tak se určité fixaci kurzu stejně nevyhne. Je to totiž jednou z podmínek pro vstup do eurozóny, tzv. systém ERM II.

16. 1. 2015
Ptá se: Jana

Dokazete odhadnout, kdy bude nejvyhodnejsi zakoupit EURO v horizontu 5 mesicu? Hodne Cechu travi dovolenou v zahranici, takova informace by se hodila, dekuji.

Odpovídá: Miroslav Novák

Spíše dříve než později. Pod 28 CZK/EUR je nákup ideální.

16. 1. 2015
Ptá se: Václav

Dobrý den, jak byste hodnotil potenciální scénář národní banky, který po masivních nákupech zahraničních měn celkem logicky vyústí v rychlé přijetí eura při paritě s korunou, která bude znamenat kurzovou ztrátu všech zúčastněných (drobní střadatelé ...) s výjimkou státu (dluhopisy) a ČNB?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, přijetí eura není na pořadu dne. V jakém kurzu případně budeme euro zavádět nelze v tuto chvíli říci. Teoreticky to může být na současných hodnotách, ale i na výrazně silnějších úrovních. V nejbližších letech zavedení eura nevidím jako pravděpodobné.

16. 1. 2015
Ptá se: Radek Švehlák

Dobrý den,
vyplatí se v tyto dny nakoupit na dovolenou eura nebo dolary? Která měna by měla posilovat vůči koruně?

děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

obě měny bych nakoupil již nyní. USD by měl posilovat více.

16. 1. 2015
Ptá se: Jirka

Dobrý den, člověk často čte různé konspirativní teorie o tom, proč ČNB přistoupila k oslabení (např. přijetí eura při slabém kurzu, nepřijetí eura kvůli výkyvům kurzu, spekulace centrálních bankéřů atd.). Často se vyjadřují laici, kteří nerozumí hodně souvislostem - pro pochopení měnové politiky je třeba docela důkladného studia. Osobně si myslím, že ČNB opravdu chtěla podpořit export, resp. výrobu a růst. Otázka ovšem je, jestli to bylo na místě: dost surovin se dováží, takže se zdraží vstupy a "růstový efekt" v některých odvětvých může být kontraproduktivní. Navíc při docela výrazně kladné obchodní bilanci zahraničního obchodu ČNB vytváří dost zřetelnou krátko/střednědobou nerovnováhu. Později se nutně kurz vrátí k silnější úrovni. Jak vidíte exit z tohoto uměle nastaveného nerovnovážného režimu? Myslím, že pro výrobce/průmysl to bude hodně negativní šok...

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, exit nebude rozhodně jednoduchý a domnívám se, že ČNB bude muset kurz koruny po nějaký čas (měsíce) aktivně usměrňovat intervencemi. Dříve než v roce 2017 však podle mě k exitu nedojde.

16. 1. 2015
Ptá se: Jan Weber

Dobrý den, koruna dnes celkem výrazně posiluje, dotýká se už kurzu 27,7. Nemůže se naopak stát, že se přiblíží k hranici 27 korun, když má euro takové problémy, a že bude muset ČNB znovu intervenovat?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, další mírné posílení koruny vyloučit nelze, ale k posílení až k 27 jsem skeptický. Jako nejpravděpodobnější scénář pro nadcházející týdny vidím konsolidaci koruny kolem 28 CZK/EUR.

16. 1. 2015
Ptá se: Pavel

Otazka na tělo, byl jste si vyměnit koruny za Eura?

Odpovídá: Miroslav Novák

Nějaká eura už mám a nyní se chystám.

16. 1. 2015
Ptá se: Patrick Holmann

Dobrý den. Obligátní otázka. Jak moc Singer poškodil občany ČR. Proč náš právní řád toleruje fakt, že pár kloučků v ČNB může obrat občany cca o 110 mld. a jsou za to ještě pochváleni.

Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

intervence byla podle mě zveličena médii. Když v roce 2009 koruna během několika měsíců oslabila z cca 23 na skoro 30 CZK/EUR, tak to žádnou větší odezvu nevyvolalo. Samozřejmě chápu, že pro ty, kteří jezdí do či nakupují v zahraničí bylo oslabení koruny nevýhodné. V souhrnu si však myslím, že inetrvence měla mírně pozitivní efekt.

16. 1. 2015
Ptá se: J. Blažej

Dvě třetiny Čechů počítá každou korunu, platy u nich nestoupají (nedejte na zavádějící statistiky). Nemají prostě na víc, než měli doposud. Jinak lze teoreticky odvozovat třeba v SRN, kde je většina na úrovni střední třídy a u nás, kde je omezený potenciál společnosti. Když pak ceny stoupnou, tyto dvě třetiny obyvatel víc nenakoupí, pouze omezí rozsah nákupů - a nula z nuly pojde. Z tohoto pohledu se zdají být experimenty ČNB jako naivní, nereálné. Ano, nominálně se obrat o něco zvýší, což je vidět na růstu HDP, vývozci na tom vydělají, ale je to způsobeno na skutečným růstem, ale pouhým přeceněním koloběhu peněz vůči euru. Proto lze považovat znehodnocování měny jako umělé a nekompetentní. Všichni víme, že inflace dnes roste ve vlnách, v době boomu, kdy nedostatek všeho na trhu vyvolá zdražení všeho (rok 2008/2009)a v důsledku se přidává na platech i této většině společnosti. Nelze ji cílovat podle příruček, nefunguje to.

Odpovídá: Miroslav Novák

Slabší koruna pomohla především vývozním firmám a např. průmyslu, počet zaměstnanců v loňském roce vzrostl. Růst mezd je zatím velmi nízký, ale je předpoklad, že v letošním roce k růstu reálných mezd dojde. Pokud srovnám platy v ČR a Německu a pomohu si ukazateli HDP a mzdovými náklady, tak v ČR jsou mzdy nižší, než by odpovídalo výkonu naší ekonomiky.

16. 1. 2015
Ptá se: Daniela Soldátová

Jsem důchodkyně, navštěvuji dlouholeté přátele ve Švýcarsku a Francii, kteří navštěvují také mne. Nechci jet na návštěvu bez kapesného, na které vždy celý rok šetřím. Jak se mám nyní orientovat při nákupu kapesného v EUR a CHF, nejedná se o velké částky, ale pro mne jsou to poměrně ne snadno ušetřené Kč na toto kapesné.
Děkuji.

Odpovídá: Miroslav Novák

Nákup eura jsem několikrát zmiňoval. Co se týče CHF, tak zde bych s nákupem počkal, protože současný kurz franku je pohromou pro švýcarské exportéry a až se situace uklidní, tak věřím tomu, že frank mírně oslabí. Na hodnoty z konce loňského roku bych však nesázel.

16. 1. 2015
Ptá se: Ivan

Dobrý den,
zajímá mě totéž, co Jirku v 11:30 a Karolínu v 10:43.
Samozřejmě předpokládám, že v zájmu všech občanů a vlastenců je otázka, v jak výhodném kursu dojde, až dojde, a věřím, že určitě dojde, k přechodu CZK na EUR.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

již jsem odpovídal, zavedení eura není aktuální a případný zaváděcí kurz v tuto chvíli podle mě neví nikdo.

16. 1. 2015
Ptá se: Leiah

Dobrý den. Na dovolenou se chystám v srpnu do Anglie a chtěla bych se zeptat, vyplatí-li se počkat s výměnou, nebo raději "vzít směnárnu útokem". Děkuji.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, GBP by měla v letošním roce spíše dále posilovat.

16. 1. 2015
Ptá se: Jindřich S.

Dobrý den,

myslíte, že až koncem ledna evropská centrální banka rozhodne o kvantitativním uvolňování a tím o znehodnocování Eura, že česká koruna, která je na Euro navázaná, se bude také znehodnocovat?
Bude pro nás takové znehodnocování měny výhodné, nebo by bylo lepší z fixace na Euro odejít a připustit zhodnocení koruny?

J.S.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den,

spuštění QE s kurzem CZL/EUR nepohne, CZK však může dále oslabit k jiným měnám (USD/GBP). Vzhledem k tomu, že přes 80 % našeho exportu směřuje do eurozóny, tak je za současných podmínek lepší mít slabší měnu.

16. 1. 2015
Ptá se: Martin

Dobrý den, Euro jako měna pro ČR,ano či ne?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, zatím ne, již jsem se k tomuto vyjadřoval dříve.

16. 1. 2015
Ptá se: Tomáš

Dobrý den, zdá se Vám opodstatněná (a pravděpodobná) analýza/prognóza Goldman Sachs, že koruna bude v horizontu 3 měsíců obchodována za 30 Kč za 1 Euro?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, na devizovém trhu nelze vyloučit nikdy nic, ale dlouhodobější oslabení koruny k 30 CZK/EUR v nadcházejících měsících neočekávám.

16. 1. 2015
Ptá se: Petr Hummel

Dobrý den, je to asi věštění z křišťálové koule, ale naše firma dováží ze zahraničí (především Čína) a platíme v dolarech. Samozřejmě nám tento vývoj kurzu nevyhovuje. Začali jsme tedy přemýšlet o zajištění. Myslíte, že teď je ten správný čas? Nebo máme ještě počkat?
Děkuji za odpověď.

Petr Hummel

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, vzhledem k předpokládanému dalšímu posilování USD bych se zajištění rozhodně nebál. Nikdy bych se však nezajišťoval do plné výše.

16. 1. 2015
Ptá se: Viktor

PRoč ČNB, když už vůbec intervenovala, nakupuje Euro? Diletanství ?
K čemu jsou devizové rezervy v Eurech, když zanedlouho při vstupu do Eurozóny přestanou mít charakter devizové rezervy a z aktiva se stanou pasivem ?

Odpovídá: Miroslav Novák

Přesné složení devizových rezerv neznám, ale je pravda, že většina je držena v eurech, resp. v eurových dluhopisech. Kromě toho ČNB drží i další měny jako USD, CAD či SEK.

Vstup ČR do eurozóny není v nejbližších letech aktuální.

16. 1. 2015
Ptá se: Petr Příbramský

Dobrý den pane Nováku.
Myslíte, že je v současné době rozumné příjmout jednotnou evropskou měnu, když za jednu nohu tahá pod hladinu korunu ČNB svými intervencemi a za druhou právě EURO svou špatnou měnovou výkoností?
Dle obyvatel ze Slovenska byl přínos přijetí této měny pouze pro papaláše podobným těm našim a ne pro zbývajících 4,5 milionu, kterým tímto zdražilo vše a navíc znehodnotilo vklady.
Mě ČNB připravila měsíčně o cca 2000,-Kč, myslíte že půjde vyčíslit celková škoda vzniklá obyvatelům ČR?

Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den pane Příbramský,

ohledně zavedení eura již jsem psal v předchozích odpovědích. Co se týče zavedení eura na Slovensku, tak většina obyvatel je se zavedením společné měny spokojena.

Pokud někdo často jezdí do či nakupuje v cizině, chápu jeho rozhořčení, že koruna oslabila.

16. 1. 2015
Ptá se: Martin

Dobrý den, zkuste vyvrátit tvrzení, že koruna bude setrvale oslabovat na 30 Kč /€ do léta 2015. Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, záleží především na ČNB a na její prognóze inflace. V případě, že ČNB výrazně zhorší výhled na inflaci směrem k nule a začne stále častěji zmiňovat protiinflační rizika, vzroste pravděpodobnost zásahu ČNB do kurzu. A to zcela vyloučit nelze. Proto sám za sebe říkám, že eura již nakoupím raději nyní.

16. 1. 2015
Ptá se: Viktor

Proč se dělá z deflace strašák a z inflace modla ? Vždyť inflace přináší profit jen finančním domům, kdežto všem ostatním přináší profit právě deflace ...

Odpovídá: Miroslav Novák

Jsou různé typy deflace a různé typy inflace. A když to udělám ještě složitější, tak inflace 1 % může být za určitých okolností více nebezpečná než inflace na nule. Záleží na zdrojích inflace. Pokud je deflace způsobena rostoucí nezaměstnaností a poklesem mezd a celkově špatnou náladou mezi podniky a domácnostmi, potom se rozhodně nejdená o pozitivní deflaci a mělo by být úkolem centrální banky tomuto cenovému vývoji zabránit. Naopak, pokud je deflace způsobena pozitivním nabídkovým šokem jako vidíme nyní, tj. poklesem cen ropy, tak tuto deflaci lze vnímat kladně a ČNB by na ni reagovat neměla. Do cenového růstu obecně vstupuje mnoho dalších proměnných, jako jsou např. daňové změny, administrativní úpravy atd. Nelze tedy apriori na základě pouhého čísla říci, zda je inflace či deflace pozitivní či negativní. Musíme vědět, co za ní stojí.

16. 1. 2015
Ptá se: Martin

Za druhé světové války Německo padělalo libry aby znehodnotilo měnu nepřítele. Je možné pomocí finančních trhů provádět obdobné (znehodnocující) útoky na nepřátelské měny? Stalo se to někdy? Je to teoreticky možné?

Odpovídá: Miroslav Novák

Ano je. Pokud je nějaká země v makroekonomické nerovnováze, je možné že dříve či později přijde spekulativní útok na její měnu. Napadá mě současné oslabování rublu, to je sice z velké části díky poklesu cen ropy, ale určitě zde najdeme i druhou onu spekulativní složku, kdy trh vycítil ve stádě (rublu)slabý kus a snaží se na tom profitovat.

16. 1. 2015
Ptá se: Sova

Bude někdy (respektive, je to možné) aby byl někdy kurz koruna - euro 1:1?
Třeba za padesát let?

Odpovídá: Miroslav Novák

Pokud budou eurem platit jen v Řecku, tak ano a nemusí to trval ani 50 let.

16. 1. 2015
Ptá se: Franc

Dobrý den. Jak odhadujete vývoj během následujícího roku? Je lepší nakoupit EUR / USD nyní nebo vyčkávat. Můžete něco říci také o vývoji cen čínského juanu a jihokorejského wonu?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, vzhledem k současnému výprodeji eura očekávám v nadcházejících týdnech další oslabení. Pokles cen ropy a uvolněná měnová politika ECB by však měla eurozóně pomoci a ve druhé polovině letošního roku by mě nepřekvapilo, kdyby euro začalo vůči dolaru posilovat.

Juan a won nesleduji, takže se nebudu vyjadřovat, omlouvám se.

16. 1. 2015
Ptá se: Pavel

Dobry den!
Myslite, ze koruna ve strednim horizontu (2-3 roky) opet posiluje?Kdy spocitate se zvysenim urokove sazby?
Dekuji!

Odpovídá: Miroslav Novák

dobrý den, do roku 2016 CZK podle mě k EUR neposílí, zvýšení sazeb očekávám nejdříve v roce 2017.

16. 1. 2015
Ptá se: zdeněk

Stále se mluví o koupi eura. Ale jaká je situace s dolarem - vždy byl "slabý", je naděje, že se vrátí k 20 Kč/dolar?
Děkuji

Odpovídá: Miroslav Novák

V letošním roce je to velice nepravděpodobné.

16. 1. 2015
Ptá se: Jaroslava Zemanová

Dobrý den,

odpovídáte, že je výhodnější koupit EURO nyní, než později. Předpokládám, že to samé platí i pro USD. Je to
tak ?

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, domnívám se, že ano.

16. 1. 2015
Ptá se: Marcel Novák

Dobrý den, nejsem ekonom a střídání vln Deflace a Inflace příliš nechápu, ale ... obecně by mělo platit, že pokud bude v blízkém budoucnu ekonomický růst, bude růst inflace, aby se "vyrovnala" (omlouvám se za to označení) kurzová míra jednotlivých měl po deflaci. Jaký je Váš názor na vývoj inflace v ČR (potažmo v Eurozóně) v několika nejbližších letech, předpokládáme-li (pro zjednodušení otázky) že růst ekonomiky bude dle aktuálních předpokladů růst pokračovat v míře která bude daleko vyšší nežli stagnace měn v posledních letech. Děkuji.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, deflaci a inflaci jsem se pokusil rozebrat o pár odpovědí níže. Co se týče výhledu na inflaci v eurozóně, očekávám tzv. japonský scénář, tzn. velmi mírný růst inflace někde mezi 0 až 2 % v nadcházejících třech letech. Růstový potenciál eurozóny je totiž značně omezený, což by nemělo vyvolávat výraznější inflační tlaky.

16. 1. 2015
Ptá se: Nik

Všechny státy světa chtějí zvyšovat HDP a vyvážet své zboží. Není globální ekonomika nesmysl, který nemůže prakticky fungovat?

Odpovídá: Miroslav Novák

Souhlasím, že všechny země chtějí zvyšovat růst HDP, ale zatímco některé mají potenciál rychlého růstu a dohánění vyspěých zemí, tak jiné země díky strukturálním a demografickým faktorům, mají potencál růstu výrazně nižší. Globální ekonomika je jen souhrnný pohled.

16. 1. 2015
Ptá se: Viktor

Jestliže se ČNB brání přijetí Eura a odůvodňuje to tvrzením o přinosu nezávislého kurzu a vlastní měnové politiky, pak je nepochopitelné, že se ČNB k Euru dobrovolně připoutává jeho intervenčním nakupováním. Prosím vyvraťte mi mojí pochybnost o smysluplnosti počínání ČNB.

Odpovídá: Miroslav Novák

V případě přijetí eura je zafixovaný kurz neodvolatelný. V případě intervenčního režimu je "fixace" kurzu jen dočasnou záležitostí a ČNB může v případě potřeby s kurzem dále hýbat.

16. 1. 2015
Ptá se: lengal stanislav

Dobrý den pane,kdy nastane podobná situace jak na černý pátek roku 1929.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, doufám že ne v 21. století :-).

16. 1. 2015
Ptá se: Viktor

Souhlasíte s mým tvrzením, že intervence ČNB byla vcelku smysluplná, avšak její realizace nákupem Eura z ní udělala chybný manévr ?

Odpovídá: Miroslav Novák

Vzhledem k tomu, že ČNB "fixuje" kurz k EUR, tak je logické, že většina nakoupených aktiv byla eurových.Ostatně podbně na tom je i švýcarská SNB. Nemyslím si, že se tak ze strany ČNB jednalo o chybný manévr.

16. 1. 2015
Ptá se: Pavel

Dobrý den,
co jsi myslíte,jak to bude s vývojem eura a švýcarského franku.Ve směnárnách je CH nákup za 24,50Kč a prodej 31Kč.

Díky za info.

Odpovídá: Miroslav Novák

Dobrý den, pro švýcarskou ekonomiku je tak silné posílení měny smrtící. Domnívám se, že v nadcházejících týdnech frank oslabí, i když vzhledem k událostem na konci ledna (ECB, Řecko) nelze vyloučit jeho přechodné posílení. Poté by však měl frank oslabit a i rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem by se měl ve směnárnách výrazně snížit.
Všem čtenářům děkuji za otázky a přeji hezký zbytek dne i víkend

 

Právě se děje

Další zprávy