Bouřka zastavila vlaky na Moravu, nyní je již provoz obnoven

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
Aktualizováno 11. 7. 2014 19:02
Na trase mezi Úvaly a Běchovicemi vypadlo kvůli odpolední bouřce zabezpečovací zařízení a provoz se zastavil. Už ráno zde přitom spadla trolej.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na trase mezi Úvaly a Běchovicemi vypadlo kvůli odpolední bouřce zabezpečovací zařízení. Kolem 16:00 se tak provoz na trati zastavil v obou směrech, od 17:30 vlaky už opět v úseku jezdily bez omezení, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Podle informací na webu Českých drah se provoz v uvedeném úseku po zprovoznění obou kolejí postupně rozjíždí, některé vlaky ale mohou mít zpoždění.

Provoz na trati přitom už během dopoledne ochromila spadlá trolej, kvůli které musela být zrušena zhruba desítka vlaků a další nabíraly přibližně půlhodinová zpoždění.

"Naši zaměstnanci momentálně zjišťují, zdali jde jen o výpadek způsobený bouřkou, nebo zdali byl přerušený kolejový obvod," uvedl Illiaš s tím, že podle rozsahu závady se bude odvíjet i délka přerušení provozu. Podle informací zveřejněných na internetových stránkách Českých drah se předpokládá zprovoznění úseku před 18. hodinou.

Kvůli spadlé troleji musely být již od dnešního rána do zhruba 14 hodin zrušené spoje linky S7 z Berouna do Úval, rychlíkové spoje jezdily objízdnou trasou přes Lysou nad Labem a Nymburk.

Příčinou poruchy bylo podle SŽDC prasklé kotevní lano, které drží trolej. Závada způsobená pravděpodobně únavou materiálu poškodila elektrické vedení zhruba na desetikilometrovém úseku.

Až stovka vlaků v problémech

Omezení se dotklo hlavně vlaků jezdících mezi Prahou a Ostravou a vlaků na Brno. Mezi zpožděnými spoji ale byly i mezinárodní spoje jezdící mezi Českou republikou a Slovenskem, Německem, Rakouskem či Maďarskem.

Stržená trolej umožnila projet pouze po jedné koleji, obnovit provoz se železničářům podařilo kolem 14. hodiny. Původně přitom odhadovali, že k obnovení provozu dojde kolem 18. hodiny, soukromý dopravce RegioJet dokonce počítal s tím, že problém potrvá až do 22. hodiny.

"Problém se může dotknout více než stovky vlaků," varoval dopoledne Šťáhlavský. Později dodal, že přesný počet vlaků, které se kvůli omezení zpozdily, bude znát státní podnik až v pondělí.

"Zpoždění se dotklo čtyř spojů," říká mluvčí dopravce Leo Express Petra Valentová s tím, že nejdelší zpoždění činilo 40 minut. RegioJet měl během pátku dvanáct zpožděných vlaků.

Kompenzace pro cestující?

Kompenzaci za zpoždění cestující u žádného ze tří dopravců nedostali. "Všechny naše vlaky dojedou do Prahy s očekávaným zpožděním 15 až 25 minut, proto otázku náhradní dopravy zatím neřešíme," vysvětlila Valentová.

Jak u Leo Expressu, tak u Českých drah platí, že má zákazník nárok na náhradu až při zpoždění delším než 60 minut.

Stejně tak dopravci ještě nemají informace, na kolik je páteční komplikace vyjde. Podle Valentové je vyčíslování škod zatím předčasné.

 

Právě se děje

Další zprávy