Připravte se na změnu televize. Přichází druhá fáze digitalizace

Filip Rožánek Filip Rožánek
4. 12. 2015 18:30
Vynucená obměna se dotkne zhruba 2,5 milionu televizních přijímačů a set‑top‑boxů v domácnostech, které přijímají signál klasickou pozemní cestou přes anténu. Přechod by měl začít už příští rok a skončit v roce 2020. Důvodem je rozmach chytrých telefonů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sotva si Češi zvykli na digitální vysílání, čeká je další investice do nových televizorů. Česká republika totiž bude muset do roku 2020 přejít na novější normu digitálního signálu, kterou současné přijímače nezvládají.

Změnu si vynutil prudký rozvoj mobilního internetu, kvůli kterému musí televizní vysílání opustit část původních kmitočtů. Dostanou je mobilní operátoři.

Tlak chytrých telefonů

Miliardové výdaje dopadnou na běžné diváky, televizní stanice i provozovatele digitálních sítí. Věcí se proto začali zabývat poslanci i vláda. "Děje se to proto, že v posledních letech jsme svědky naprosto bezprecedentního jevu: dramatického nárůstu přenášených dat v mobilních sítích. Důvodem je především to, že většina z nás přechází na chytré telefony," vysvětlil ve středu na semináři ve Sněmovně Tomáš Šťastný z ministerstva průmyslu.

Objem dat přenesených v mobilních sítích roste o desítky procent ročně. "Frekvenční pásma, která jsou v tuto chvíli k dispozici pro přenášení dat po mobilních sítích, budou vyčerpána a musí se uvolnit další," dodal Šťastný. Část kmitočtů je tedy nutné televizím odebrat a přidělit operátorům. Jde asi o třicet procent frekvenčního spektra.

"Musíme vymyslet jinou technologii šíření programů, protože přijít o třicet procent kanálů by bylo asi pro veřejnost nepřijatelné," podotkl zástupce ministerstva.

Řešením je technologie DVB‑T2, nástupce současného digitálního vysílání. Přechod by měl podle Šťastného začít už příští rok a skončit v roce 2020.

Stát se digitalizaci vyhnout nemůže

Sousední státy už o osudu televizního pásma 700 MHz rozhodly. Německo a Rakousko ho začnou opouštět. Další se musí přidat kvůli dominovému efektu. "Když přejde jedna země, musí i ostatní, aby se v příhraničních oblastech nerušil signál. Ze strany Evropské komise ještě nebyl vydán závazný pokyn, ale očekává se v roce 2016. Přejít na to musíme, nic jiného nám nezbude," uzavřel Šťastný.

Jeho slova potvrzuje i Český telekomunikační úřad. "O tom, že dojde k uvolnění pásma 700 MHz, už prakticky není mezinárodní debata,“ řekl poslancům Marek Ebert z ČTÚ. Úřad s ministerstvem spolupracuje na podkladovém materiálu pro vládu, která by měla rozhodnout nejpozději v roce 2017. "Musí se vyřešit financování a informační kampaň," upozornil Ebert.

Vysvětlit českým domácnostem, proč si mají po tak krátké době zase měnit televizory, bude složité. "Nejsem si vědom zásadního faktu, který bychom mohli veřejnosti předložit," připustil Šťastný.

České Radiokomunikace spočítaly, že se vynucená obměna dotkne zhruba 2,5 milionu televizních přijímačů a set‑top‑boxů v domácnostech, které přijímají signál klasickou pozemní cestou přes anténu.

Předchozí digitalizace přišla provozovatele televizních sítí na miliardu a tyto investice ještě nejsou amortizovány. Stát jim navíc přidělil stávající kmitočty až do let 2021 až 2024 a v té době už by přitom měl být hotový přechod na DVB‑T2. Bez něj by o televizní signál přišly podle propočtů Českých Radiokomunikací desítky procent obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy