Přetahovaná o miliardy na podporu obnovitelných zdrojů je zpět. Vitásková chce potvrzení z Bruselu

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 9. 2016 16:20
Celkově jde o více než 40 miliard korun. ERÚ už vloni odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině tuzemských obnovitelných zdrojů pro letošní rok. Výplatu nakonec umožnil v době nepřítomnosti předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové její tehdejší místopředseda.
Alena Vitásková, šéfka ERÚ
Alena Vitásková, šéfka ERÚ | Foto: Jiří Koťátko

Praha – Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nepočítá pro příští rok s výplatou podpory pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Jde o více než 40 miliard korun.

Úřad je připraven v případě, že zdroje dostanou chybějící schválení od Evropské komise, cenové rozhodnutí změnit. O vydaní cenových rozhodnutí souvisejících s podporovanými zdroji energie dnes ERÚ informoval v tiskové zprávě.

Ministerstvo průmyslu na dotaz ČTK odmítlo situaci komentovat. Podle představitelů oborových organizací ERÚ nemá právní důvod nevypsat podporu většině podporovaných zdrojů energie v Česku.

ERÚ už vloni odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině tuzemských obnovitelných zdrojů pro letošní rok. I tehdy argumentoval chybějícím schválením EK, takzvanou notifikací.

Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda. Vitásková ho později odvolala.

Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla dosud vyplacena v letošním roce, byla vyplacena nezákonně.

Vitásková už Mládkovi nevěří

"Loni jsme ještě mohli věřit příslibům pana ministra (průmyslu Jana) Mládka (ČSSD), že notifikace jsou skutečně na cestě z Bruselu a celá záležitost se vyřeší v řádu několika týdnů, nanejvýš měsíců. Teď už to bude skoro rok, nezákonně se tu rozdělují desítky miliard na dotacích," uvedla tento týden Vitásková. EK letos v srpnu schválila Česku dva programy na podporu výroby elektřiny z vodní energie a produkce tepla z bioplynu. Některé notifikace ale ČR chybí.

"Chybějící notifikace se týkají obnovitelných zdrojů energie zprovozněných do konce roku 2012, dále kombinované výroby energie a tepla, výroby tepla a druhotných zdrojů, což představuje cca 42 miliard korun jen za letošní rok. Platná notifikační rozhodnutí jsou k dispozici k obnovitelným zdrojům energie zprovozněným v letech 2013 až 2015, malým vodním elektrárnám a bioplynovým stanicím uvedeným do provozu v letošním roce," uvedl ERÚ. Vitásková uvedla, že v případě vydání dalších notifikací EU je ERÚ připraven neprodleně cenová rozhodnutí změnit.

Mládek v srpnu řekl, že EK si je vědoma potřeby ČR mít rozhodnutí o podpoře do konce září. Dnes MPO odmítlo situaci komentovat, stanovisko vydá v pátek. Minulý týden ředitel odboru elektroenergetiky MPO Ladislav Havel připustil, že notifikační rozhodnutí komise do konce září zřejmě nevydá. Komora obnovitelných zdrojů energie tento týden uvedla, že očekává, že EK podporu pro zdroje potvrdí v říjnu.

"Myslíme si, že ERÚ by měl cenové rozhodnutí vypsat i bez notifikačního rozhodnutí. Domníváme se, že jakákoliv podpora v jakémkoliv členském státě EU se má vyplácet, pokud není podle evropských pravidel označena za neslučitelnou. A my jsme přesvědčeni, že slučitelná je, o čemž už se několikrát vyjádřila i EK," řekl dnes ČTK předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa. "Jiné státy, včetně Německa, podporu vyplácely i ve chvíli, kdy notifikační rozhodnutí neměly," dodal.

Podobný názor dnes ve společném prohlášení vyjádřily také Solární asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. "Podporu pro obnovitelné zdroje by bylo možné zastavit jen v případě, že by EK shledala, že je tato podpora neslučitelná s vnitřním trhem Unie. Nic takového však není projednáváno a EK ani nic podobného České republice nesdělila," uvedl ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Podporu obnovitelným zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu obnovitelných zdrojů energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Vláda minulý týden rozhodla, že stát příští rok poskytne na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu 26,2 miliardy korun, o zhruba čtyři miliardy Kč více než letos. Zbytek zaplatí převážně spotřebitelé v platbě na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy