Přenesená daňová povinnost se rozšíří i na telekomunikační služby, schválila vláda

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 8. 2016 15:16
Přenesená daňová povinnost (reverse charge) je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Nově se rozšíří na telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) se rozšíří na telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda, uvedl ministr Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo v materiálu navrhlo rozšíření tzv. reverse charge od září. Drobných zákazníků se opatření nedotkne.

"Návrh nařízení vlády reaguje na zjištění, že při poskytování některých služeb elektronických komunikací byly zjištěny daňové úniky," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo v materiálu dále uvádí, že přenesená daňová povinnost se bude týkat vybraných služeb elektronických komunikací poskytovaných na velkoobchodní úrovni. "Navrhuje se, aby se reverse charge vztahoval na okruh telekomunikačních služeb poskytovaných mezi podnikateli v elektronických komunikacích," uvádí materiál.

K 7. červnu bylo podle materiálu v evidenci Českého telekomunikačního úřadu 2467 podnikatelů v elektronických komunikacích, kteří mají aktivní alespoň jednu komunikační činnost.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR v únoru o dodání plynu a elektřiny. Povinnost dále platí například na vybrané zemědělské plodiny, dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

ČR delší dobu prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považuje za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v Unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. Telekomunikační služby jsou podle Babiše v ČR poslední položkou, kterou povoluje seznam EU zahrnout do přenesené daňové povinnosti nařízením vlády.

MF rovněž připravuje rozšíření povinnosti i o položky, u kterých je potřebný souhlas Parlamentu. Poslanecká sněmovna nyní projednává novelu daňových zákonů s navrhovanou účinností od 1. ledna, jejíž součástí je rozšíření přenesené daňové povinnosti například o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka nebo dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy