Nejbohatší regiony EU: Praha je devátá, za Bratislavou

ČTK ČTK
21. 5. 2015 14:15
Pozici nejbohatšího regionu EU si v roce 2013 s přehledem držel vnitřní Londýn, kde HDP na obyvatele dosahoval 325 procent EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Praha byla v roce 2013 devátým nejbohatším regionem v Evropské unii. Lépe je na tom Londýn, Lucembursko, Brusel či Hamburk, ale například i Bratislava a její okolí. Česká metropole naopak překonala třeba Vídeň či německý Stuttgart. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

V první desítce se umístilo sedm regionů zahrnujících hlavní města příslušných zemí.

Hrubý domácí produkt na obyvatele Prahy dosahoval v roce 2013 podle statistiky 173 procent průměru EU. Dostala se tak sice do první desítky, postupně se ale propadá. Ještě v roce 2010 byla osmým, v roce 2009 sedmým, a v roce 2008 dokonce šestým nejbohatším regionem EU.

Bratislavský kraj dosáhl s HDP ve výši 184 procent průměru EU v roce 2013 na šestou příčku a předčil tak nejen Prahu, ale například i Stockholm (179) či Île de France (175), region zahrnující Paříž a její okolí.

Pozici nejbohatšího regionu EU si s přehledem podržel vnitřní Londýn, kde HDP na obyvatele dosahoval 325 procent EU. Za ním se umístilo Lucembursko (258), které statisticky tvoří jediný region, Brusel (207), Hamburk (195) a severonizozemský Groningen (187). Do první desítky se dostal za Prahou ještě region Horního Bavorska s metropolí Mnichovem (172).

Sedm z deseti nejbohatších regionů Evropské unie tvoří hlavní města, popřípadě oblasti v jejich bezprostředním okolí. Metropole jsou nejbohatšími regiony svých zemí i ve většině ostatních zemí EU, výjimku tvoří pouze Berlín, Řím a Amsterodam.

Pozici hlavních měst ale podle Eurostatu mohou do značné míry ovlivňovat lidé, kteří do nich dojíždějí za prací. "Bohatství" hlavních měst je tak ve statistice vyšší než ve skutečnosti, zatímco regiony kolem hlavních měst jsou ve statistice podceněny.

Nejchudší je podle Eurostatu v EU s HDP na obyvatele ve výši 27 procent průměru francouzský zámořský departement Mayotte, který se členem osmadvacítky stal teprve na počátku loňského roku. Do dvacítky evropských regionů s nejnižším HDP patří ještě pět bulharských, pět rumunských, čtyři maďarské a pět polských.

Kromě hlavního města v Česku průměru EU nedosahuje ani jeden z regionů. Nejvyšší HDP na obyvatele má region Jihovýchod (77), který tvoří Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina, nejchudší je v ČR naopak region Severozápad zahrnující Ústecký a Karlovarský kraj (62).

 

Právě se děje

Další zprávy