Předseda dozorčí rady pošty Maceška oznámil rezignaci

ČTK ČTK
25. 4. 2014 16:58
Jiřího Macešku nahradí ve funkci dočasně první náměstek ministra vnitra Sixta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška v pátek rezignoval. Radu dočasně povede její místopředseda, první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jan Sixta.

Oznámilo to ministerstvo vnitra. Důvod rezignace nesdělilo.

"Krok Jiřího Macešky respektuji. Současně mu děkuji za odvedenou práci i za nasazení, se kterým dozorčí radu státního podniku řídil," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec, kterému Maceška rezignaci doručil.

Poště chybí podle ministra strategie

Dozorčí rada České pošty je nástrojem, díky kterému může ministerstvo jako zakladatel podniku dohlížet na to, aby pošta co nejlépe plnila svou zákonnou roli.

Pošta provozuje 3200 poboček a zaměstnává 32 tisíc lidí. Loni vykázala zisk před zdaněním 305 milionů korun při tržbách 19,5 miliardy Kč.

Rada má v současnosti deset členů, Jiří Maceška byl jejím předsedou od roku 2009. V roce 2011 se o něm hovořilo jako o možném novém generálním řediteli po Marcele Hrdé. Na místo nakonec nastoupil Petr Zatloukal, který po dohodě s Chovancem skončil minulý měsíc.

Poště podle dřívějšího vyjádření Chovance chybí jasná strategie, jak v budoucnu nahradit klesající výnosy z doručování listovních zásilek. Nelíbily se mu ani úvahy o rušení ztrátových poboček. Kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám zasahovala v podniku v poslední době několikrát policie.

 

Právě se děje

Další zprávy