Česká ekonomika roste. Německo a Francie těsně nad recesí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 14. 11. 2014 9:32
Tempo českého růstu je podle předběžného odhadu statistiků mírně nižší, než čekal trh.
Foto: Thinkstock

Praha – Česká ekonomika pokračuje v růstu. Jeho tempo je ale podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu nižší, než čekali analytici. Hrubý domácí produkt stoupl ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,3 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta. Analytici v průměru čekali růst o 2,5, respektive 0,4 procenta.

Meziroční růst podle předběžného odhadu zpomalil také v porovnání s druhým čtvrtletím. V něm podle statistiků hrubý domácí produkt vzrostl o 2,5 procenta, mezičtvrtletní růst byl stejný (0,3 procenta).

"Z hlediska trhu jde o velmi malé překvapení, na které by koruna ani tržní úrokové sazby neměly významně reagovat. Letos nadále čekáme růst ekonomiky o 2,6 procenta a příští rok mírné zpomalení na 2,4 procenta," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Tahounem růstu je podle Českého statistického úřadu zpracovatelský průmysl, kde se výrazně dařilo výrobcům aut a chemie. Poslední známá detailní čísla za průmyslovou produkci ukazují, že v září reálně rostla o 8,3 procenta. "Všechny tyto obory silně přispívaly k růstu ekonomiky a zlepšení situace. Ukazují to i indikátory důvěry v ekonomiku, které jsou pozitivní a dávají naději na dobré vyhlídky. Tomu odpovídá také snižující se nezaměstnanost. Firmám rostou zakázky, a tak jsou ochotné více nabírat," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Analytici připomínají také to, že pozitivně na ekonomiku už působí také dlouho zabrzděná spotřeba domácností. "Měsíční data potvrzují rostoucí spotřební apetit domácností, který je momentálně jedním z klíčových důvodů růstu HDP. Rostoucí dynamice jejich nákupů nahrává velmi nízká inflace, která zvyšuje reálný objem finančních prostředků domácností k útratě," uvedl například hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Německo s Francií na hraně recese

Rizikem zůstává slabý růst v eurozóně. Předběžné výsledky za třetí kvartál dnes oznámily také další evropské statistické úřady. Obě největší ekonomiky eurozóny se jen těsně vyhnuly recesi. Německý i francouzský hrubý domácí produkt podle zpřesněných odhadů ve druhém čtvrtletí klesly o 0,1 procenta, ve třetím kvartále ale podle předběžných odhadů oba mírně rostly. Německá ekonomika mezičtvrtletně o 0,1 procenta, francouzská o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání stoupla německá ekonomika za tři měsíce do září předběžně o 1,2 procenta, a zrychlila tak tempo růstu z 1,0 procenta ve druhém čtvrtletí. Výsledek je lepší než očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpokládali, že meziročně bude ekonomika stagnovat.

Vláda v Paříži odhaduje, že v celém letošním roce francouzská ekonomika stoupne o 0,4 procenta. Ministr financí Michel Sapin v prohlášení podle agentury AFP uvedl, že vládní odhad letošního celoročního růstu je "potvrzen". Ekonomická aktivita však zůstává nadále "velmi slabá".

Rychlejší Slovensko

Rychleji roste slovenská ekonomika, která ve třetím čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Stejným tempem rostla po zpřesnění údajů i v předchozích třech měsících.

V meziročním srovnání exportně orientované slovenské hospodářství stouplo ve třetím čtvrtletí o 2,4 procenta po zpřesněném růstu o 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Vývoj byl v souladu s odhady analytiků.

Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze z letošního září ponechalo odhad růstu domácí ekonomiky na tento rok na 2,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy