Pražské ČKD docházejí peníze, opouštějí ji pracovníci

Petr Lukáč Petr Lukáč
30. 5. 2016 8:43
Problémy firmy se v plném světle ukázaly minulý týden, kdy Plzeňská teplárenská vypověděla ČKD smlouvu na stavbu spalovny. Vedle nedostatku nových zakázek, sporů ohledně předchozích prací a neplacení dodavatelům firmu srazil také nedávný zásah policie a finančního úřadu.
Foto: ČKD

Praha - Tradiční strojírenská firma ČKD má finanční problémy. Kvůli nedostatku nových zakázek a sporům u těch předešlých neplatí svým dodavatelům a odcházejí z ní zaměstnanci. Svou roli sehrál i zásah policie a finančního úřadu kvůli údajným falešným fakturám a daňovým únikům. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Majitel skupiny, podnikatel Petr Speychal, navíc podle zjištění Hospodářských novin investoval více než miliardu korun do firem obchodníka s auty Antonína Charouze. Již dříve Charouze převzal například pražskou hokejovou Spartu nebo podíl v basketbalovém klubu Nymburk.

Problémy firmy se v plném světle ukázaly minulý týden. Plzeňská teplárenská, pro kterou ČKD stavěla spalovnu v Chotíkově, vypověděla pražské firmě smlouvu. "Zjistili jsme, že peníze sice posíláme ČKD, ta je ale neposílá svým subdodavatelům, kteří nám chtěli odejít z téměř dokončené spalovny," říká šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

"Společnost ČKD Praha DIZ - hlavní firma skupiny ČKD - má v současné době více pohledávek za dlužníky nežli závazků. Kvůli bezprecedentnímu zákroku Policie ČR a Specializovaného finančního úřadu je však její činnost značně ztížena," reaguje Jan Rachota, mluvčí majitele ČKD Petra Speychala.

Čtěte podrobněji v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy