Práva vlastníků bytů vůči neplatičům posílí. Společenství dostanou peníze přednostně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 9. 2017 13:32
Díky změně zákona získají společenství vlastníků bytů přednostní právo na aspoň částečné uhrazení pohledávek po dlužnících při nuceném prodeji jejich bytů. V současnosti musí řádní vlastníci ručit za závazky těch, kteří příspěvky na správu domu nehradí.
Společenství vlastníků získají nová práva v případě vypořádání s neplatiči. Ilustrační snímek.
Společenství vlastníků získají nová práva v případě vypořádání s neplatiči. Ilustrační snímek. | Foto: Petr Kučera

Praha - Práva vlastníků bytů vůči neplatičům příspěvků na správu domů budou silnější. Společenství vlastníků bytů v domech získají přednostní právo na aspoň částečné uhrazení pohledávek po dlužnících při nuceném prodeji jejich bytů. Senátní návrh nyní podepsal prezident a může tak začít platit.

Novela se týká občanského soudního řádu, zákona o veřejných dražbách a insolvenčního zákona. Předpokládá, že pohledávky související se správou domu by byly uspokojovány přednostně až do desetiny výtěžku z prodeje bytu ve prospěch společenství vlastníků.

V současnosti jsou podle autorů předlohy řádní vlastníci nuceni ručit za závazky těch vlastníků, kteří příspěvky na správu domu nehradí. Jde například o platby za vodné a stočné, teplo, za osvětlení společných prostor a do fondu oprav.

"Pokud dlužník dobrovolně dluh neuhradí a nemá jiný majetek, lze sice přistoupit k výkonu rozhodnutí prodejem jednotky nebo k dražbě, ale ve většině případů na úhradu pohledávek souvisejících se správou domu a pozemku nezbude nic, protože výtěžek z prodeje jednotky připadne v celém rozsahu zástavnímu věřiteli," uvádí důvodová zpráva k návrhu. Jako nevymahatelné jsou klasifikovány zhruba dvě třetiny pohledávek, dodává.

Změnu v Senátu prosadila bezpartijní senátorka Jitka Seitlová, dříve působící jako zástupkyně veřejného ochránce práv. Předloha by měla podle ní napravit současný stav, kdy poctiví doplácí na nepoctivé.

 

Právě se děje

Další zprávy