Vítězné náměstí je v žalostném stavu. Praha 6 připravuje urbanistickou soutěž

ČTK ČTK
13. 6. 2016 10:13
Soutěž má být oficiálně vyhlášena na podzim roku 2016. Odborníci by měli řešit především zhoršenou dopravní situaci, která souvisí s otevřením tunelu Blanka. Stav náměstí je podle radnice Prahy 6 žalostný.
Doprava na Vítězném náměstí po otevření tunelu Blanka zhoustla
Doprava na Vítězném náměstí po otevření tunelu Blanka zhoustla | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Prahy 6 finišuje s přípravou podkladů pro vyhlášení urbanisticko-dopravní soutěže, která rozhodne o budoucím vzhledu Vítězného náměstí. Zelenou projektu musí dát rada hlavního města, na podzim bude soutěž oficiálně vyhlášena. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí městské části Martin Churavý.

Odborníci by měli řešit především zhoršenou dopravní situaci, která souvisí s otevřením tunelu Blanka.

Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) už dříve řekl, že mezi nejvážnější problémy patří nefunkční dopravní křížení, na kterém se setkávají auta s chodci. Nevhodně situovaná je tramvajová zastávka i výstupy z metra. Situace se významně zhoršila po loňském otevření tunelu Blanka. Stav náměstí je podle radnice žalostný.

"V roce 2020 uplyne přesně 100 let od doby, kdy věhlasný architekt Engel vyhrál urbanistickou soutěž na regulaci Dejvic a Bubenče. Bylo by skvělé vtisknout Vítěznému náměstí novou podobu sto let od jeho pomyslného vzniku," řekl místostarosta Martin Polách (ANO).

Kromě dopravních úprav by se měli architekti popasovat s dostavbou budov a s celkovým stavebním dokončením obvodu Vítězného náměstí. Týká se to mimo jiné kontroverzního projektu Lední medvěd, který chtěla společnost PPF Real Estate vybudovat v proluce na náměstí. Radnice a firma se kvůli stavbě, proti níž protestovali místní obyvatelé, soudí.

V posledních měsících proměňuje vzhled Vítězného náměstí stavba Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) za 1,18 miliardy korun, která roste v ulici Jugoslávských partyzánů.

 

Právě se děje

Další zprávy