Praha 4 žádá o zprůchodnění pasáže u metra Budějovická. Podpěry podle ní vydrží

ČTK ČTK
13. 3. 2018 12:20
Pasáž u jižního výstupu z metra nechal magistrát uzavřít. Proti tomu se ale ohradilo tamní obchodní centrum DBK, podpořila ho i městská část.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Praha 4 opět žádá magistrát, aby zprůchodnil pasáž u stanice pražského metra C Budějovická, kterou nechal v lednu kvůli špatnému stavu její konstrukce uzavřít.

Podle městské části uzavření pasáže komplikuje lidem přístup k metru, autobusům nebo na nedalekou polikliniku a radnici a poškozuje i zákazníky tamních obchodů. Instalované podpěry zprůchodnění umožňují, sdělil mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechal její vlastník, magistrát, uzavřít 22. ledna a uzavřen byl v této části i výstup z metra. Vstup a výstup z metra je tak přístupný jen přes severní vestibul a uzavřenou pasáž musí obcházet i lidé jdoucí do polikliniky nebo na radnici Prahy 4.

"Je zcela nemožné, aby právě ten ze dvou východů z metra, který disponuje pojízdnými schody, a sousední části podchodu byly nadále uzavřené," uvedl starosta Petr Štěpánek. Budějovická je dopravním uzlem, který podle městské části užívá v pracovních dnech denně skoro 70 000 cestujících.

Pasáž, ve které fungují obchody nebo kadeřnictví, je dlouhodobě ve špatném stavu. V minulosti tady byly vztyčeny kovové vzpěry. Po uzavření přibyly další. Podle radnice ale nově instalované podpěry znovuotevření jižního vestibulu metra umožňují. V souvislosti s tím Štěpánek rovněž vyzývá magistrát, aby odstranil nebo ihned opravil terasy nad jižním vestibulem stanice Budějovická.

Magistrát v únoru uvedl, že začal zpracovávat projekt na demolici pasáže, neboť konstrukce je ve špatném stavu a je neopravitelná. Kvůli havarijnímu stavu nosného průvlaku terasy prý už nelze uvažovat o opravě.

Magistrát současně podle mluvčího Víta Hofmana řeší i náhradní zastřešení výstupu z metra, zřízení schodiště k nouzovému východu z budovy České spořitelny a zajištění nosníků terasy tamního obchodní centra DBK.

Proti tomu se ale DBK ohradilo, podle statického posudku, které si nechalo vypracovat, jsou nosné prvky terasy prý stále funkční a splňují předepsané normy. Centrum proto stejně jako Praha 4 žádá otevření podchodu u jižního výstupu z metra.

Magistrát závěr nového posudku ale odmítá. Za špatný stav podle něj může i DBK, které se v minulosti v připomínkovém řízení odvolávalo a snaze magistrátu pasáž opravit brzdilo.

 

Právě se děje

Další zprávy