Práci má nejvíce lidí v historii České republiky, poprvé přes pět milionů

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 6. 5. 2016 9:15
Počet Čechů s příjmem ze zaměstnání nebo podnikání poprvé od roku 1993 přesáhl pět milionů. Za zaměstnané považují statistici všechny osoby, které v průběhu zkoumaného týdne pracovaly alespoň jednu hodinu za finanční odměnu. Podle jednotné metodiky Eurostatu má Česká republika nejnižší nezaměstnanost v EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Zaměstnanost je nejvyšší od vzniku České republiky v roce 1993. Poprvé v historii má příjem ze zaměstnání nebo podnikání více než pět milionů lidí. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Počet zaměstnaných osob v březnu dosáhl 5,004 milionu a počtvrté za sebou překonal měsíční rekord. Nad hodnoty z předkrizového roku 2008 se dostal už na konci loňského roku.

Rekordní jsou také čísla za celé první čtvrtletí. Celková zaměstnanost podle nich dosáhla téměř 5,09 milionu. Míra zaměstnanosti osob od 15 do 64 let dosáhla 71 procent a je nejvyšší od roku 1993. Přímo zaměstnanci (včetně členů produkčních družstev) se na tom podílejí 82,3 procenta, zbytek jsou podnikatelé včetně pomáhajících rodinných příslušníků.

Za zaměstnané se – zjednodušeně řečeno – považují všechny osoby, které v průběhu zkoumaného týdne pracovaly alespoň jednu hodinu za finanční odměnu. Nezávisle na tom, zda šlo o pracovní poměr, nebo vlastní podnikání, ani zda jde o trvalou, nebo dočasnou práci. Čísla pocházejí z Výběrového šetření pracovních sil, které statistici provádějí ve vybraných domácnostech a promítnou je pak na celou populaci.

Míra zaměstnanosti (podíl zaměstnaných ve skupině osob od 15 do 64 let) očištěná od sezonních vlivů letos v březnu dosáhla 71,6 procenta, z toho u mužů činila 79,3 procenta a u žen 63,8 procenta. Nejvyšší zaměstnanost je u lidí ve věku od 30 do 49 let – dosahuje 87,3 procenta. Ve skupině osob od 50 do 64 let je zaměstnanost 67,7 procenta a u lidí ve věku od 15 do 29 let jen 47,9 procenta.

Český statistický úřad zveřejnil také obecnou míru nezaměstnanosti ve skupině osob od 15 do 65 let, tedy podíl nezaměstnaných k pracovní síle. V březnu dosáhla 4,1 procenta, a je tak nejnižší od podzimu 1996. U mužů dosahuje 3,5 procenta, u žen 4,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti v EU, březen 2016 - podle jednotné metodiky Eurostatu
Míra nezaměstnanosti v EU, březen 2016 - podle jednotné metodiky Eurostatu | Foto: Eurostat

V celé Evropské unii klesla míra nezaměstnanosti v březnu na 8,8 procenta, což je nejnižší hodnota od dubna 2009. Podle jednotné metodiky Eurostatu má nejnižší nezaměstnanost právě Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy