Práci má nejvíce lidí od vzniku České republiky, zaměstnanost rostla i v lednu

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 1. 3. 2016 11:15
Alespoň nějaký příjem ze zaměstnání nebo podnikání mělo v lednu 4,96 milionu osob. Podíl zaměstnaných v Česku činil 71 procent, a je tedy nejvyšší od vzniku samostatné republiky v roce 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Průmysl. Ilustrační foto
Průmysl. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Čechů, kteří mají práci, neustále přibývá – v lednu bylo zaměstnaných 71 procent obyvatel. Podíl zaměstnaných na celkovém počtu ekonomicky aktivních osob ve věku 15 do 64 let tak byl nejvyšší od vzniku samostatné České republiky v lednu 1993.

Oproti lednu 2015 se míra zaměstnanosti - po očištění od sezónních vlivů - zvýšila o 1,3 procentního bodu. Vyplývá to z úterních dat Českého statistického úřadu.

Zaměstnání nebo příjem z podnikání mělo v lednu celkem 4,96 milionu lidí, z toho 2,8 milionu mužů a 2,17 milionu žen. Míra zaměstnanosti mužů činila 78,8 procenta, u žen se zvýšila na 63 procent. V obou případech šlo o nejvyšší podíl za uplynulých 23 let.

Nejvíce zaměstnaných osob je ve věkové skupině mezi 30 a 49 lety - míra zaměstnanosti zde dosahuje 86,5 procenta. Ve skupině mezi 50 a 64 lety to bylo 67,5 procenta a mezi lidmi od 15 do 29 let 47 procent.

Pracujících osob přibývá díky růstu české ekonomiky. V celém roce 2015 se hrubý domácí produkt podle předběžných odhadů zvýšil o 4,3 procenta. Díky tomu, že se vyrábí a spotřebovává více zboží i služeb, firmy potřebují více zaměstnanců - takže najímají nové lidi.

"Na míru zaměstnanosti v lednu mělo dílčí vliv i teplejší počasí, kdy mohly probíhat sezónní práce," dodává prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Druhá nejnižší nezaměstnanost v unii

Obecná míra nezaměstnanosti činila v lednu stejně jako v posledních dvou měsících loňského roku 4,6 procenta, meziročně byla nižší o 1,3 procenta. Bez práce bylo 3,8 procenta mužů a 5,6 procenta žen.

"Závěr roku bývá pro mnohé zásadní. V tomto období končí mnoho pracovních smluv a je více výpovědí. Z aktuálních údajů ovšem vyplývá, že tento efekt byl na úrovni průměru předchozích let. Na trendy v nezaměstnanosti to tedy nemělo vliv," dodává ředitel statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Podle Eurostatu, který sleduje míru nezaměstnanosti u věkové skupiny 15 až 74 let, je nezaměstnanost v Česku druhá nejnižší v Evropské unii. Nejméně lidí bez práce má Německo, v lednu jich bylo 4,3 procenta. "Vzhledem k relativně příznivým vyhlídkám pro letošní rok se nejspíše obě země budou stále více potýkat s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, který může postupně vyústit urychlením růstu mezd," říká o Česku a Německu ekonom ČSOB Petr Dufek.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí v Evropské unii dál Řecko (24,6 procenta).

V celé Unii nemělo zaměstnání 8,9 procenta lidí, v eurozóně dokonce 10,3 procenta osob. I zde ovšem dochází k poklesu - nezaměstnanost v EU byla nejnižší od května 2009, ve skupině zemí platících eurem šlo o nejlepší číslo od srpna 2011.

Nezaměstnanost mladých do 25 let je stále zhruba dvojnásobná a v celé osmadvacítce činila 19,7 procenta, v eurozóně 22 procent. V České republice nemělo práci 11 procent osob do 25 let, což bylo po Německu rovněž druhé nejnižší číslo v Evropské unii. Nejvíce mladých bez práce mají podle posledních údajů Řecko, Španělsko a Chorvatsko, míra nezaměstnanosti ve všech třech případech přesáhla 40 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy