Práci má nejvíce Čechů od roku 1993, spočítali statistici

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 29. 5. 2015 14:58
Podíl zaměstnaných na celkovém počtu ekonomicky aktivních osob je nejvyšší od roku 1993.
Práce. Ilustrační foto
Práce. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Podíl zaměstnaných na celkovém počtu ekonomicky aktivních osob ve věku od 15 do 64 let v Česku byl letos v dubnu nejvyšší od ledna 1993. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil 69,8 procenta. Meziročně se míra zaměstnanosti po očištění od sezonních vlivů zvýšila o jeden procentní bod.

Zaměstnání nebo příjem z podnikání mělo v dubnu celkem 4,91 milionu lidí, z toho 2,76 milionu mužů a 2,15 milionu žen. Rekordní je pouze podíl zaměstnaných, nikoliv absolutní počet zaměstnaných osob.

"Vlivů je více. Jednak příznivá demografie, kdy nejsilnější ročníky žen již odrodily děti a jsou plně soustředěné na práci. Roli hraje i prodlužování kariéry a posunování odchodu do důchodu," uvádí ředitel statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Ke zvýšení podílu zaměstnaných samozřejmě přispělo i současné oživení ekonomiky. V prvním čtvrtletí tohoto roku hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 4,2 procenta, což bylo nejvíce v Evropské unii. Vyšší produkce přitom znamená, že firmy potřebují i více zaměstnanců, takže najímají nové pracovníky.

Roste zaměstnanost žen

Míra zaměstnanosti mužů činila 77,3 procenta, míra zaměstnanosti žen 62,1 procenta. Ta byla rovněž nejvyšší od vzniku samostatné České republiky - nad 62 procent se za uplynulých 22 let ještě nedostala.

Nejvíce zaměstnaných osob je ve věkové skupině mezi 30 a 49 lety. Zde míra zaměstnanosti činila 84,8 procenta. Ve skupině mezi 50 a 64 lety to bylo 66,5 procenta a mezi lidmi do 29 let 46,8 procenta - zde lze ale předpokládat, že část mladých lidí zhruba do 25 let studuje.

"Zaměstnanosti se daří v těch sektorech, které v daném období šlapou a táhnou danou ekonomiku. Nyní se jedná především o zpracovatelský průmysl, velkoobchod a maloobchod, stavebnictví a mimo zimní období také zemědělství," dodává Filip Fyrbach, analytik GE Money Bank.

Z dubnových údajů ČSÚ zároveň vyplývá, že obecná míra nezaměstnanosti (podle jednotné metodiky Eurostatu) se meziročně snížila z loňských 6,4 procenta na šest procent. Míra nezaměstnanosti žen činila 7,1 procenta, u mužů to bylo 5,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy