PPF s Generali dokončily prodej České pojišťovny

ČTK ČTK
16. 1. 2015 13:59
Za zbývajících 24 procent akcií v Generali PPF Holdingu obdržela skupina PPF jednu a čtvrt miliardy eur.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Skupina PPF prodala svůj zbývající 24procentní podíl v Generali PPF Holdingu (GPH) italské společnosti Assicurazioni Generali za 1,245 miliardy eur (34,6 miliardy Kč). PPF o tom dnes informovala ČTK. Součástí holdingu je například Česká pojišťovna.

Obdržená platba bude podle mluvčího PPF Radka Stavěla mimo jiné použita k doplacení úvěru poskytnutého skupině PPF bankovním syndikátem a k úhradě dluhopisů upsaných skupinou Generali a vydaných skupinou PPF. Transakce se uskutečnila ve dvou etapách. V první etapě bylo 25 procent akcií GPH odkoupeno Generali k 28. březnu 2013 a cena činila 1,286 miliardy eur (35,8 miliardy Kč).

Dokončením transakce s Generali se tak završila téměř dvacetiletá etapa působení PPF v pojišťovnictví v ČR a dalších zemích střední Evropy. Jako součást transakce GPH odprodala své pojišťovny v zemích Společenství nezávislých států.

Skupina PPF, kterou vlastní především Petr Kellner, investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu nerostů, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. Skupina vlastní aktiva přesahující 24 miliard eur (667 miliard Kč). V ČR vedle nedávné akvizice O2 působí v bankovnictví a finančních službách, v realitách či biotechnologiích.

Generali patří k největším pojišťovnám v Evropě. GPH je jednou z předních pojišťoven ve střední a východní Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy