PPF nabídne akcionářům Telefóniky 295 korun za kus

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
21. 5. 2014 17:02
Španělské Telefónice zaplatila PPF v listopadu loňského roku za akcii 305,60 koruny, nyní učinila nabídku minoritním akcionářům.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - PPF jako nový většinový vlastník Telefóniky nabídne minoritním akcionářům odkup akcií za cenu 295,15 korun za jeden cenný papír. Uveřejnění kompletní nabídky předpokládá 3. června. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Navržená odkupní cena je o více jak čtyři koruny nižší, než na jakém kurzu akcie zastavila dnešní obchodování - 299,80 korun.

Analytici cenu odhadli správně, když tipovali, že navrhnutá odkupní cena bude mírně nižší než cena, jakou za jednu akcii španělské Telefónice zaplatila PPF. Například Patria odhadla nabídku kolem 297 korun za akcii.

Mírně negativní, ale přijměte to

Analytici Patria Direct hodnotí nabídku PPF jako „mírně negativní“, přesto ji minoritním podílníkům doporučují přijmout, nebo prodat akcie přímo na burze.

Skupina PPF podepsala se španělskou Telefónikou v listopadu loňského roku dohodu o odkupu 65,9% podílu v českém operátorovi za 64 miliard korun, což při převodu na cenu za akcii vychází na 305,60 koruny.

Španělská Telefónika si ponechala podíl ve výši 4,9 procenta. Zbylých 29,2 procenta se obchoduje na pražské burze - a právě na tento podíl nyní míří povinná nabídka na odkup.

S nabídkou odkupu souhlasila Česká národní banka. Žádost PPF přitom posuzovala od ledna. Vyžádala si mimo jiné dva expertní posudky.

 

Právě se děje

Další zprávy