Povinné ručení letos zdražilo v průměru o desetinu

ČTK ČTK
10. 12. 2014 16:12
Připlatit si museli hlavně rizikovější motoristé. Pojišťovny upozorňují, že sazby porostou také v příštím roce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Povinné ručení letos zdražilo v průměru o deset procent. Více si připlatili rizikovější motoristé. Důvodem růstu cen je nový odvod do Fondu zábrany škod a platba za výjezdy hasičů k nehodám.

Kvůli novele občanského zákoníku také výrazně rostou náklady na pojistná plnění, zejména u škod na zdraví. Pojišťovny proto čekají podobný růst sazeb i v příštím roce.

U České pojišťovny cena povinného ručení letos vzrostla o deset procent. Navíc kvůli zákoníku vzrostl objem škod na zdraví, což se do ceny povinného ručení v budoucnu promítne. "Pro příští rok tedy očekáváme spíše mírně rostoucí tendenci sazeb," uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

"Ceny pro nové i stávající klienty jsme nastavili podle jejich škod. Někteří tak žádnou změnu nezaznamenali, jiní ji měli maximálně patnáctiprocentní," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Spíše než na zdražování se podle něj chce Allianz orientovat na méně rizikové klienty.

ČSOB Pojišťovna v povinném ručení zvýšila sazby pojistného od srpna. Nárůsty byly u klientů různé, v úhrnu však průměrně vzrostly o více než deset procent. "Více už jsme v letošním roce ceny nenavyšovali. V roce 2015 předpokládáme další cenový růst pojistného, a to především s ohledem na vývoj škod likvidovaných dle nového zákoníku, dodal mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Slavia pojišťovna v průběhu roku zvýšila pojistné v průměru mezi 12 až 15 procenty, upozornil vedoucí divize autopojištění Ladislav Bělina. V příštím roce očekává zvýšení cen povinného ručení napříč pojistným trhem. Vzrůstající ceny povinného ručení se Slavia podle něj klientům snaží kompenzovat rozšířením služeb.

U UNIQA letos vzrostly ceny povinného ručení o tři až šest procent, přičemž byly velké individuální rozdíly. "Nezohledňujeme jen celkový počet škod v minulosti, ale rovněž škodní frekvenci v posledních třech letech. Motoristé s vyšším počtem nedávných škod měli nárůst i v řádu desítek procent. Pro příští rok počítáme zhruba s podobným scénářem," doplnila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Česká podnikatelská pojišťovna letos průměrně navýšila sazby o sedm procent. Pojišťovny musí zajistit, aby i do budoucna byly schopny dostát stále rostoucím závazkům z tohoto typu pojištění, a lze tedy předpokládat, že k dalšímu navyšování cen dojde. "V příštím roce očekáváme navýšení stejné jako v letošním roce," podotkla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Kooperativa zdražila povinné ručení koncem roku 2013, kdy navýšila sazby o asi 15 procent. V roce 2014 vzrostlo odškodnění za bolestné, ztížení společenského uplatnění a jednorázové odškodnění pozůstalých. Nárůst plnění je zhruba trojnásobný. "Proto budeme muset pro rok 2015 opět navýšit ceny. Zvýšení cen se dotkne necelé čtvrtiny našich klientů. Při úpravě sazeb zohledníme rizikovost klienta. V průměru půjde o zvýšení až o šest procent," poznamenal mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Podle České asociace pojišťoven nové ceny povinného ručení jsou letos proti loňsku vyšší o sedm procent. Nejvíce si připlatili rizikoví mladí řidiči do 30 let, a to až o pětinu. Zdražení se naopak pouze omezeně dotklo firemních vozidel a flotil, kde jsou ceny pojištění fixované i na několik let dopředu.

Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií.

 

Právě se děje

Další zprávy