Potvrzeno. Ekonomika výrazně roste, domácnosti víc utrácejí

Ekonomika Ekonomika, bed
30. 6. 2015 9:53
Finální čísla od statistiků potvrdila dobrou kondici české ekonomiky. Domácnostem rostou příjmy, firmám ziskovost.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Rovná čtyři procenta. O tolik nakonec vzrostla meziročně česká ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2015. Český statistický úřad tak o dvě desetiny procentního bodu směrem dolu zpřesnil vývoj hrubého domácího produktu.

Finální čísla tak potvrdila dobrou kondici české ekonomiky. Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla ekonomika o 2,5 procenta. "Důležitější informací než finální číslo je struktura růstu a ta ukazuje, že růst není tažen jen automobilovým průmyslem, ale přidávají se další odvětví. Na straně poptávky pak růst nevisí jen na jednom pilíři, ale kromě zahraniční poptávky je ekonomika tažena i domácí poptávkou, a to jak investicemi, tak konečnou spotřebou," říká Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Nová data statistiků ukázala také, že ziskovost českých podniků v prvním kvartále letošního roku meziročně vzrostla o 1,3 procentního bodu na 49,7 procenta. Podniky rovněž více investovaly, a to v meziročním srovnání o 1,7 procenta.

Vůbec špatně si nevedly ani domácnosti. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele stoupl téměř o tři procenta na 20 500 korun. Také průměrný měsíční příjem ze zaměstnání se podle statistiků zvýšil, a to o dvě procenta na 25 821 korun.

Ještě výrazněji rostla v prvním čtvrtletí měsíční spotřeba domácností, která se oproti loňsku zvedla o 3,5 procenta. Stále byla ale s hodnotou 19 159 korun nižší než průměrné příjmy. "K rychlejšímu růstu výdajů domácností přispěly předměty dlouhodobé spotřeby, které jsou zejména z dovozu. Domácnosti tak částečně realizovaly odkládanou spotřebu z minulých let," uvedli statistici.

Větší nákupy domácností se odrazily i na objemu uspořených peněz. Míra úspor byla totiž v prvním čtvrtletí o 9,4 procenta nižší než před rokem. Míra investic naopak stoupla o 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy