Pošta dostala pokutu. Neohlídala zásilky, porušila tajemství

ČTK ČTK
12. 3. 2015 16:59
Český telekomunikační úřad dal poště pokutu 225 tisíc korun za nedostatečnou ochranu poštovního tajemství.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta musí zaplatit pokutu 225 tisíc korun za nedostatečnou ochranu poštovního tajemství. Toho se měli její zaměstnanci dopustit v roce 2013, když opakovaně nechávali poštovní pytle se zásilkami ve veřejně přístupném vestibulu budovy v Ústí nad Labem bez jakéhokoliv zabezpečení. Oznámil to Český telekomunikační úřad. Pokuta je pravomocná, vyjádření pošty sháníme.

"Správní řízení prokázalo, že tato praxe nebyla ojedinělá. Ze záznamů o místním šetření a fotografií pořízených v období od března do července roku 2013 vyplývá, že pošta v rozporu s povinnostmi držitele poštovní licence nezajistila ochranu poštovního tajemství nejméně ve čtyřech případech," uvedl ČTÚ v pravidelné monitorovací zprávě.

Pošta ve správním řízení podle zprávy připustila, že si její zaměstnanci počínali nedbale a v rozporu s jejími vnitřními předpisy. Současně ale upozornila na to, že toto jednání nemělo žádné škodlivé následky, neboť se zásilkami nikdo nemanipuloval. Možnost odcizení nebo zničení dopisů pošta označila za značně nepravděpodobnou.

Podle ČTÚ zacházela Česká pošta se zásilkami způsobem, který nelze považovat za součást poskytování poštovní služby. Skutečnost, že zásilky nebyly poškozeny či odcizeny, není možné chápat jako polehčující okolnost, dodal ČTÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy