Pošta chce příští rok převést na partnery 200 poboček

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
20. 11. 2014 16:00
Během několika let by měly franšízové pošty převažovat nad vlastními, říká generální ředitel pošty Martin Elkán.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká pošta plánuje v příštím roce převést na franšízový systém celkem 200 poboček. Během několika let by měly partnerské pošty v síti čítající více než 3200 míst převládnout. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel pošty Martin Elkán.

Jak dříve informoval online deník Aktuálně.cz, v současné době je na bázi franšízy provozováno 137 poštovních míst. Z toho 52 plnohodnotných poboček a 85 výdejních míst.

"Podmínky pro zájemce o provozování franšíz jsme proti dosavadnímu stavu výrazně zatraktivnili. Věřím, že to potenciální partneři přijmou," sdělil v rozhovoru Elkán. Nový model by měl odstartovat v průběhu příštího roku.

Management bude moci víc rozhodovat

Česko je jednou z posledních zemí, kde se partnerský model nerozšířil. Například ve Velké Británii patří z 13 500 pošt Britské poště jen 300 a v Rakousku třetina. Německá pošta má 100 procent franšíz.

Vedle převodu na franšízy chce pošta do svých poboček více investovat. K tomu přispěla stabilizace firmy zrušením transformace na akciovou společnost, což minulý týden schválila vláda.

Zrušená transformace na akciovou společnost je podle Elkána jasný signál státu, jak má Česká pošta dál vypadat. "Je to nepochybně stabilizace České pošty a ušetří nám to nemalé prostředky. Zároveň skončí určité omezení v rozhodování managementu," dodal.

Léky se řeší

Ročně pošta investuje zhruba miliardu korun. V poslední době investice směřovaly do přeměny logistické sítě, v příštím roce půjde větší část právě do modernizace poboček, jejich připojení, vybavení výpočetní technikou a podobně.

Vedle partnerských poboček pošta zvažuje partnerství i v dalších oblastech, například v doručování léků. "Ta myšlenka je správná a my hledáme optimální cestu, jak a také s kým službu nabízet," podotkl Elkán. Do konce roku by se také mělo rozhodnout o budoucnosti monitorování cen pohonných hmot poštovními doručovateli.

Český telekomunikační úřad stanovil, že pošta by měla pro zajištění obslužnosti Česka provozovat minimálně 2100 poboček. Ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá, ale několikrát uvedl, že chce zachovat nynější síť 3200 pošt.

 

Právě se děje

Další zprávy