Posilování nevynáší. Holmes Place prodal své centrum

Milan Mikulka
1. 8. 2015 15:30
Všichni velcí "fitness hráči" v Česku jsou ve ztrátě. Kumulovaná ztráta Holmes Place už dosáhla čtvrt miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Holmes Place, přední fitness řetězec v Česku, prodal jedno ze svých tří center v Praze. Posilovnu Energy Smíchov s bazénem a saunou koupila společnost FactoryPro, která přitom jedno z největších fitness v Česku před osmi lety mezinárodnímu řetězci prodávala. Cena zveřejněna nebyla.

"Fitness na Smíchově jsme od Holmes Place koupili proto, že vedle máme už tři roky naši posilovnu. Nyní provádíme stavební úpravy tak, abychom od příštího týdne mohli oba kluby propojit," říká ředitelka FactoryPro Lada Viesnerová. "Akvizice umožní FactoryPro rozšířit spektrum služeb o skupinová cvičení i relaxaci a dosavadním klientům Holmes Place přinese novou klimatizovanou posilovnu," dodává.

Český fitness byznys na tom není výsledkově dobře. Většina řetězců je podle zveřejněných výročních zpráv ve ztrátě. To u některých z nich vede k tomu, že jsou na prodej. "Že se na trhu fitness kluby nabízejí, to se ví," dodala Viesnerová.

Čtvrt miliardy v minusu

Typickým příkladem toho, že se fitness centrům v Česku ekonomicky nedaří, je právě Holmes Place. O něm se mezi akvizičními poradci také delší dobu říká, že jeho tuzemská fitness centra jsou na prodej.

Řetězec Holmes Place podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2013 během svého českého působení v součtu prodělal už čtvrt miliardy korun. Neuhrazená ztráta minulých let činí 209 milionů korun, za rok 2013 navíc toto číslo narostlo o 40,5 milionu korun. Kvůli nakumulované ztrátě měla firma na konci roku 2013 záporný kapitál.

Holmes Place se navíc potýká se silným poklesem příjmů. Zatímco v roce 2012 byly tržby plynoucí zejména z fitness členství 165 milionů korun, o rok později to bylo už jen 117 milionů. To znamená propad o třicet procent během jednoho roku. Klesají však i příjmy z prodeje doplňkového zboží, tedy zejména nápojů a oblečení.

Ve ztrátě je i konkurence

Obdobně je na tom konkurenční Pure Jatomi, která provozuje pět fitness center v Praze a v Ostravě. Firma podle výroční zprávy za rok 2012 prodělala 20 milionů korun a měla také záporný vlastní kapitál ve výši 41 milionů.

A společnost BBC, jež má v Praze šest center, loni skončila v minusu 3,8 milionu korun, když jí tržby spadly o 20 milionů korun na 109 milionů. Kumulovaně už firma prodělala přes 15 milionů.

World Class, který je ve světě hlavním konkurentem Holmes Place, byl v roce 2013 v Česku při dvacetimilionových tržbách ve ztrátě 1,4 milionu.

V minusu je i FactoryPro, které fitness klub na Smíchově od Holmes Place koupilo. Loni čistá ztráta činila 763 tisíc korun, kumulovaně pak už přesáhla 11 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy