Čtvrtinu tuzemských firem okradli vlastní zaměstnanci

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 20. 2. 2014 14:20
Průzkum: K nejčastějším podvodům patří majetková zpronevěra a počítačová kriminalita.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Téměř polovina firem v Česku se v uplynulých dvou letech stala obětí hospodářské kriminality, každou čtvrtou přitom okradli její vlastní zaměstnanci. Ve dvou případech společnosti utrpěly škodu nad 100 milionů dolarů. Patnáct procent pak podle vlastních odhadů utrpělo ztrátu vyšší než pět milionů dolarů.

Vyplývá to z průzkumu společnosti PwC Česká republika, kterého se zúčastnila necelá stovka malých i velkých společností ze všech hlavních sektorů.

Nejčastějším typem podvodu se podle průzkumu stala majetková zpronevěra. Zaznamenalo ji zhruba 38 procent společností odpovídajících v průzkumu. Mezi poškozenými firmami má tento typ podvodu čtyřpětinové zastoupení.

Druhým nejčetnějším podvodem je takzvaná počítačová kriminalita. "Jde o jakýkoliv hospodářský trestný čin, kde je hlavním prvkem počítač nebo internet, například šíření virů, stahování autorského obsahu nebo převzetí bankovního účtu," upřesňuje Filip Volavka z PwC ČR.

Jedním z důvodů nárůstu je podle něj skutečnost, že zaměstnanci přistupují do firemních systémů stále častěji vzdáleně. "Technologické prostředky jsou tak pod stále menší kontrolou společností," uvádí Volavka.

Tendry zvýšily možnost podvodů

V posledních letech se objevují i podvod v nákupním procesu, podvod v oblasti lidských zdrojů a hypoteční podvod.

"Mezi podvody v nákupním procesu patří například manipulace s tendry, skryté dohody jednotlivých účastníků ve výběrových řízeních," říká Michal Kohoutek, který v PwC ČR vede oddělení forenzních služeb.

K rozšíření tohoto typu kriminality podle něj částečně přispěla ekonomická recese, která přinesla změny jako nahrazování vlastních zaměstnanců externími pracovníky a stále větší využívání outsourcingu, ale paradoxně také rostoucí důraz společností na výběrová řízení.

"Tím, jak se na to začaly více soustředit a nastavovat pravidla, tak se otevírá motivace pachatelů obcházet nastavené principy. Dříve nebyla tolik jasně daná pravidla, takže nebylo co porušovat," myslí si Kohoutek.

Naopak klesá podíl kategorie účetních podvodů, které se dotkly "pouze" 11 procent dotčených firem. Ještě v roce 2011 to bylo 21 procent.

Česko nad celosvětovým průměrem

Oproti roku 2011 se podíl hospodářské kriminality v českých firmách razantně zvýšil. Zatímco tehdy okrádali zaměstnanci nebo externisté, například dodavatelé či obchodní partneři, 29 procent společností, podle letošního průzkumu to již bylo 48 procent.

"Tato čísla přesahují celosvětový průměr, který činí 37 procent," říká Kohoutek.

Poměr mezi interními a externími pachateli podvodů je přitom vyrovnaný. Nejvýznamnější hrozbou zvenčí jsou obchodní zástupci, zprostředkovatelé nebo zákazníci.

Mezi zaměstnanci je typickým "zlodějem" muž ve věku mezi 31 a 40 lety, který ve firmě pracuje tři až pět let. "Společnosti v České republice vykazují nízkou míru tolerance vzhledem k pachatelům," uvádí Kohoutek s tím, že v devadesáti procentech je se zaměstnancem, který se dopustí hospodářské kriminality, rozvázán pracovní poměr.

Průzkum hospodářské kriminality uskutečnila PwC již posedmé, vedle České republiky zkoumala situaci v dalších 98 zemích světa. Nejčastějším globálním podvodem je rovněž zpronevěra majetku, následuje podvod v nákupním procesu, podplácení a korupce. K ohroženým odvětvím patří ve světě především finančnictví a maloobchod, s úplatky se setkaly hlavně firmy v oblasti stavebnictví a energetiky.

Z pohledu kontinentů dochází k nejvíce krádežím v Africe (v 50 procentech firem), nejméně pak na Blízkém východě (21 procent). Největší problém s podvody má Jihoafrická republika, kde se krade v 69 procentech podniků, dále Ukrajina (63 procent), Rusko (60 procent), ale také Austrálie (57 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy