Policie vrátila Zevetě Bojkovice odvezené protitankové granáty

ČTK ČTK
31. 5. 2016 16:52
Podle policie je společnost špatně skladovala, kritika se týkala samotných skladů i jejich střežení. Její rozhodnutí ale zrušilo ministerstvo vnitra.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Bojkovice - Zeveta Bojkovice má zpátky 47 000 protitankových granátů RPG 75, které loni v červnu z areálu holdingu odvezla policie. "Její rozhodnutí zrušilo ministerstvo vnitra," řekl dnes generální ředitel Zevety Radoslav Moravec. Policie tehdy odvoz zdůvodnila tím, že munice byla špatně skladována, Zeveta to od začátku odmítala.

Granáty s prošlou záruční dobou patří její dceřiné společnosti Pyro-Technology, která je v likvidaci. Firma je vykoupila od české armády, aby je zneškodnila, případně repasovala opět na funkční použitelné zbraně. Podle policie je ale společnost špatně skladovala, kritika se týkala samotných skladů i jejich střežení.

Firma ale pochybení odmítla. RPG byly podle ní skladovány v souladu se zdravým rozumem i s platnou legislativou. Policie vedla proti Pyro-Technology v této věci správní řízení, které je neveřejné. Firmě hrozila pokuta až jeden milion korun, mohla se ale odvolat k ministerstvu vnitra. Podle Moravce právě ministerstvo rozhodnutí policie na konci loňského roku zrušilo.

Ze skladu soukromé firmy v Drhovicích u Tábora pak od poloviny února začaly jezdit kamiony s nákladem protitankových granátů do Bojkovic. Poslední munice dorazila za doprovodu policejních vozidel dnes. "Vozili jsme to pomalu, dva kamiony týdně. Všechno bylo bedlivě kontrolováno," popsal Moravec. Sklady v Bojkovicích podle něj kromě vylepšení bezpečnostních prvků dveří nebyly nijak upraveny.

Odvozem munice vznikly holdingu škody. Podle Moravce to poškodilo reputaci firmy. "Zpráva se objevila třeba i na ruských serverech," řekl Moravec a dodal, že skupině vznikly škody možná i za desítky milionů korun. Pyro-Technology přišla o některé zakázky a také nemohla pokračovat její likvidace. Zajištěný majetek měl podle dřívějšího vyjádření firmy účetní hodnotu asi 43,5 milionu korun. Na dotaz ČTK, zda bude společnost požadovat náhradu škody, Moravec uvedl, že o dalším postupu bude firma teprve rozhodovat.

Zbrojní výrobu od Pyro-Technology převzala Zeveta Ammunition, jejíž loňský obrat činil 56,6 milionu korun a zisk asi 4,7 milionu korun. Vedle výroby modernizovaných RPG 75 patří mezi její hlavní výrobky klamné cíle pro použití leteckých sil. Do skupiny Zeveta Bojkovice, která zaměstnává asi 350 lidí, patří také strojírenská firma Zeveta Machinery.

Jádrem její produkce jsou lisované a obráběné součásti do nákladních automobilů, střižné a lisovací stroje. Prakticky všechny výrobky jdou podobně jako u Zevety Ammunition na zahraniční trhy. Zeveta Machinery měla loni obrat 485,7 milionu korun a zisk 10,1 milionu korun.

Zbrojní a strojírenská výroba v Bojkovicích má 80 let dlouhou tradici. Současná akciová společnost Zeveta Bojkovice vznikla v roce 1998. Později přešla na holdingové uspořádání, když vznikly dceřiné společnosti včetně Zeveta Machinery a Zeveta Ammunition.

 

Právě se děje

Další zprávy