Pokuta Sokolovské uhelné se sníží, rozhodl ÚOHS

ČTK ČTK
11. 12. 2014 10:23
Firma musí nově zaplatit 15,987 milionu korun za nelegální dohody s odběrateli. Kauza se táhne roky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj snížil o devět procent pokutu Sokolovské uhelné za dohody s odběrateli. Nově má firma zaplatit 15,987 milionu korun. "Rozhodnutí se týká nezákonných dohod o zákazu exportu," uvedl Rafaj.

ÚOHS Sokolovskou uhelnou naposledy pokutoval před čtyřmi lety za uzavírání a plnění zakázaných dohod o zákazu exportu, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu hnědouhelných briket, hnědého energetického uhlí a hnědého tříděného uhlí v České republice i v Evropské unii.

Rozhodnutí bylo nicméně zrušeno Nejvyšším správním soudem kvůli nesprávnému posouzení odpovědnosti firmy a jejího právního předchůdce před vstupem České republiky do Evropské unie.

Podle nového rozhodnutí Sokolovská uhelná a její právní předchůdce porušili soutěžní právo, když v období od vstupu ČR do EU do 27. srpna 2009 uzavírali se svými distributory a konečnými odběrateli hnědého uhlí a hnědouhelných briket zakázané dohody. "K nelegálnímu jednání docházelo také tím, že Sokolovská uhelná a její předchůdce ponechala v platnosti a plnila dohody uzavřené v období od 30. prosince 1997 do 1. května 2004," uvedl Rafaj.

Kupující se v dohodách zavazovali, že hnědé uhlí a hnědouhelné brikety dodané Sokolovskou uhelnou nebudou vyvážet do zahraničí a že s palivem nebudou obchodovat tak, aby vývoz z území České republiky umožnil. "Cílem těchto dohod bylo narušení hospodářské soutěže a mohly vést k narušení hospodářské soutěže na trhu hnědouhelných briket, hnědého energetického uhlí a hnědého tříděného uhlí v České republice i Evropské unii," uvedl Rafaj.

 

Právě se děje

Další zprávy