Pokladny na finančních úřadech jsou drahé. Některé tak zmizí

ČTK ČTK
25. 2. 2015 15:14
Podle Generálního finančního ředitelství platí lidé na pokladnách jen malé částky a pro stát jsou tyto transakce příliš nákladné.
Foto: Jan Langer

Praha - Z řady finančních úřadů by mohly už brzy začít mizet pokladny, na kterých nyní mohou poplatníci platit daně v hotovosti. Není přitom vyloučené, že pokladny zmizí úplně, protože jejich provoz je příliš drahý.

Podle analýzy Generálního finančního ředitelství stojí jedna transakce na pokladně úřadu 42,5 Kč. Uvedl to šéf ředitelství Martin Janeček. Někteří poslanci tento záměr již podpořili.

"Pokladny v rámci finanční správy nejsou příliš efektivní," tvrdí Janeček. Náklady na transakci podle něj nejsou přiměřené, lidé navíc na pokladnách platí relativně nízké částky. "Chceme minimálně zredukovat nějaký objem pokladen, dále vyhodnotit efekty a případně směřovat k totálnímu potlačení hotovostních výběrů daní v rámci finanční správy," plánuje.

Důchodci budou mít alternativu

Jako první by mohly pokladny mizet z územních pracovišť mimo okresní města, a to možná už začátkem léta, až přejde vlna placení daně z nemovitostí.

"Budeme se snažit samozřejmě najít nějaké alternativy, které třeba důchodcům, pokud platí daň z nemovitosti, umožní nějaké komfortní zaplacení daně," dodává Janeček. Jednou z možností jsou podle něj služby České pošty, zatím s ní však nic dohodnuté není.

"Já si myslím, že v dnešní době jsou pokladny na finančních úřadech zcela zbytečné," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Poukázal mimo jiné na to, že provozování pokladen přináší i rizika spojená například s držením hotových peněz. Také podle poslance Jana Volného (ANO) je záměr rušit pokladny reálný. Dále návrh podpořil třeba Karel Fiedler z hnutí Úsvit.

Posílíme ochranu bojovníků proti podvodům

Janeček dnes poslancům představil i kroky, které mají pomoct k lepšímu výběru daní. Finanční úřady vyčíslují roční únik na dani z přidané hodnoty na 80 až 108 miliard korun.

Z toho podle Janečka činí zhruba dvě třetiny karuselové podvody a zbytek krácení tržeb. Proti karuselovým podvodům má pomoci nový nástroj, takzvaná kontrolní hlášení, která mají začít platit od příštího roku.

Finanční ředitelství chce také více chránit své zaměstnance, kteří bojují s daňovými podvody a musí přitom čelit například žalobám. Podle Janečka jsou tito zaměstnanci velmi ohroženou skupinou a současný systém jejich ochrany je nedostatečný. "Podle mého názoru minimálně musí být (zaměstnanec) chráněn v té rovině, že ve chvíli, kdy jsou proti němu učiněny různé šikanózní žaloby a jiná šikana, jsou mu propíchány pneumatiky u auta a tak dále, tak bychom měli mít možnost mu poskytnout řekněme právní pomoc," řekl. Náklady by měl hradit stát.

 

Právě se děje

Další zprávy