Pojišťovny uspěly, nebudou muset plnit nad limity v případě krachu cestovních kanceláří

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
9. 10. 2015 17:20
Jen pár týdnů poté, co nový zákon schválili poslanci, dokázali zástupci pojišťoven a cestovních kanceláří přesvědčit ministerstvo pro místní rozvoj o svých argumentech. Pojišťovny tehdy reagovaly velmi silně a hrozily odchodem z trhu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Zákon o podnikání v cestovním ruchu se zřejmě změní a pojišťovny tak nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při výplatě odškodnění klientů cestovních kanceláří

Zástupci pojišťoven, cestovních kanceláří a ministerstva pro místní rozvoj se totiž dohodli na úpravě novely zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou před několika týdny schválila Sněmovna. Pojišťovny tehdy reagovaly velmi silně a hrozily odchodem z trhu.

Spor o pojištění cestovních kanceláří proti krachu by tak měl být vyřešený. "Došlo ke vzájemnému konsenzu všech dotčených stran, MMR, pojišťoven a asociacemi cestovních kanceláří ohledně právní úpravy povinného pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře," sdělila dnes ČTK náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Novela zákona nyní poputuje do Senátu a poté senátní pozměňovací návrh musí ještě posvětit poslanci Sněmovny a podepsat prezident. V případě schválení návrhu by tak pojišťovny byly povinny v případě úpadku cestovní kanceláře plnit jen do výše pojistné částky, nikoliv nad tento limit.

Podle původního návrhu by pojišťovny měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny ovšem za této podmínky nemohly v pojištění pokračovat, nezískali by zajištění, a začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Bez povinného pojištění nesmí cestovní kanceláře prodávat zájezdy.

Sjednaný limit pojistného plnění by měl podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže činit minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce.

Cestovní kancelář je povinna udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši , aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky zákazníků, stojí v pozměňovacím návrhu, který má ČTK k dispozici. Senát by o něm měl hlasovat 22. října.

Na českém trhu nyní je celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy