Pojištění bez klasické pojišťovny poprvé v Česku. První klubová slibuje podíl na zisku

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 11. 2015 16:44
První klubová pojišťovna nabízí pojištění na principu peer-to-peer (P2P), který již funguje například v Německu. Pojištěnci budou vkládat peníze za pojistné do společného fondu, ze kterého se vyplácí plnění, a zároveň budou mít možnost - na rozdíl od klasického pojištění - obdržet část zisku zpět. Do plného provozu pro všechny zájemce přejde komunitní pojišťovna v únoru 2016.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - První klubová pojišťovna, která jako první v ČR nabízí komunitní internetové pojištění, zahájila pilotní provoz. Do plného provozu pro všechny zájemce přejde v únoru 2016. Pojišťovna již dostala licenci České národní banky, sdělila dnes v tiskové zprávě.

První klubová pojišťovna nabídne pojištění na principu peer-to-peer (P2P). To již funguje například v Německu, kde je jeho hlavním představitelem společnost Alecto.

P2P pojištění patří mezi nové trendy, vyrůstající z nových komunikačních technologií a sociálních sítí, které umožňují lidem přímé kontakty a využití zboží a služeb bez zprostředkovatele. Příkladem je třeba Uber konkurující klasickým taxíkům, CouchSurfing a Airbnb, nabízející ubytování v soukromí, či řada finančních služeb jako peer-to-peer půjčky nebo prodej valut bez bankovních poplatků.

P2P pojištění je postaveno na vazbách mezi pojištěnci, kteří vkládají peníze za pojistné do společného fondu. Z něj se vyplácí plnění, přičemž však pojištěnci mají možnost obdržet zpět část zisku, a to na rozdíl od klasického pojištění, kde si zisk nechává pojišťovna. Zisk je navíc vyšší než v klasickém pojišťovnictví, protože P2P pojišťovny mají efektivní provoz bez poboček, nákladného marketingu a provizí pro zprostředkovatele.

"V případě První klubové se bude 75 procent zisku rozdělovat mezi ty pojištěnce, kteří v daném roce neměli škodu," uvedl jeden ze zakladatelů pojišťovny Marek Orawski.

"P2P služby mají budoucnost v jakémkoliv odvětví. Vidíme to v ubytování, dopravě i půjčování peněz. První klubová tak sází na globální trend, který bude určitě posilovat," řekl ČTK ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Překážkou podle něj bude velikost českého trhu, který nepřeje inovativním řešením, jež potřebují velkou základnu zákazníků. Může se tak stát, že nová služba by uspěla v Německu nebo Británii, ale v ČR ne, protože potenciál je zde příliš malý. Druhou překážkou bude regulace. Legislativa ve finančních službách přeje velkým a etablovaným institucím, dodal.

Majoritním akcionářem pojišťovny je investiční fond RSJ Private Equity. První klubová je tak členem finanční skupiny RSJ. "P2P pojištění by mohlo do odvětví přinést podobnou, nebo ještě silnější změnu, jakou již způsobil příchod menších internetových bank do bankovnictví," míní předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler. Dalšími akcionáři jsou AIS Software a pojišťovací experti Lubomír Bušek, Miroslav Matocha, Filip Saidl a Marek Orawski.

 

Právě se děje

Další zprávy