Velký přehled cen paliv: Cestou na jih tankujte v Rakousku, u moře se to nevyplatí

on jkr on, jkr
Aktualizováno 13. 7. 2019 14:55
Pohonné hmoty jsou v Česku v porovnání s dalšími evropskými státy relativně levné. Ukazuje to přehled, který on-line deník Aktuálně.cz připravil podle údajů o průměrných cenách v jednotlivých zemích. Ze sousedních států je oproti Česku levnější Slovensko, Rakousko i Polsko. Oblíbené cíle dovolených – Chorvatsko a především Itálie – jsou naopak pro řidiče dražší než tankování v Česku.
0 %100 %

Pohonné hmoty v Evropě

  • Pohonné hmoty jsou v evropských přímořských státech, které mají Češi v oblibě pro letní dovolenou, dražší než v Česku. Výjimkou je prakticky pouze Bulharsko. Při cestě do Chorvatska, kam míří pravidelně nejvíce českých turistů, se podle něj vyplatí natankovat buď doma v Česku, nebo v Rakousku, kde jsou podobné ceny. Alternativou pro ty, kteří míří na jih Evropy jinou cestou, může být také Maďarsko.
  • "Ceny pohonných hmot jsou vysoké zejména směrem na západ od ČR. V Německu je proti Česku benzin dražší o šest korun a cena nafty je výš o 60 haléřů. Extrémně drahá je Itálie, kde si řidiči připlatí za litr benzinu až osm korun. V průměru o 2,5 koruny jsou vyšší ceny v Chorvatsku. Relativně drahý benzin je i na Slovensku, nafta je tam srovnatelně drahá jako v ČR," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.
  • Stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích. Rozdílnost v cenách v Evropě je způsobená zejména daňovou politikou.
  • "Ta se v nejbližších měsících měnit nebude. Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích lze v červnu očekávat zlevnění benzinu a nafty v celé Evropě, a to přibližně o 30 až 50 haléřů na litr," dodal Tomčiak.
  • Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR.

Benzin a nafta v Česku

  • Pohonné hmoty v Česku za poslední týden znovu zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla o 12 haléřů na 33,02 Kč/l, nafta zlevnila o devět haléřů na 32,11 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Současné ceny jsou na úrovni z přelomu dubna a května.
  • Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, růst cen se zastavil na začátku června. Od té doby benzin i nafta zlevnily zhruba o 70 haléřů. Na začátku loňských prázdnin motoristé tankovali pohonné hmoty dráž, a to zhruba o 30 haléřů na litru.
  • Spotřeba pohonných hmot v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 2,5 procenta na 1,84 miliardy litrů. Důvodem je mimo jiné rostoucí ekonomika, nízká míra nezaměstnanosti a růst platů. Spotřeba nafty je v Česku zhruba 2,7krát vyšší než spotřeba benzinů. 
  • Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu bylo v polovině února v tuzemsku 3991 pump, což bylo o 17 více než v polovině srpna loňského roku, kdy byla statistika zpracována naposledy. Česko v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.
 

Právě se děje

Další zprávy