Podvodný e-mail se tváří jako ČNB. Chce přístupy k účtům

ČTK ČTK
22. 4. 2015 10:55
Nereagujte a nesdělujte po e-mailu žádná soukromá či přihlašovací data, upozorňuje centrální banka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Podvodníci rozesílají jménem České národní banky (ČNB) lidem falešné e-mailové zprávy. Chtějí tak získat osobní údaje a zcizit peníze z účtů. ČNB o tom dnes informovala na internetu.

E-mailové zprávy oznamují lidem, že ČNB převzala plnění závazků v souvislosti se zákonem proti praní špinavých peněz. Následně dopis požaduje identifikaci uživatele s cílem zjistit původ jeho peněz.

"Česká národní banka předně zdůrazňuje, že se nejedná o autentickou komunikaci České národní banky, ale o phishingový útok," uvedla ČNB. Dodala, že nikdy neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem získat informace o původu peněžních prostředků.

"Z tohoto důvodu Česká národní banka veřejnost upozorňuje, aby na obdobné e-mailové zprávy nereagovala, zejména nikomu nesdělovala autentizační údaje používané při přihlašování a potvrzování transakcí, například přihlašovací hesla či PIN," uvedla ČNB.

Centrální banka lidem dál doporučila nespouštět přílohy podezřelých e-mailových zpráv či odkazy, které obsahují. Phishingovým útokům v minulosti čelilo několik tuzemských bank.

Podle loňského průzkumu společnosti Intel e-mailovou zprávu od podvodníka již dostaly tři čtvrtiny Čechů. O svá osobní data přišlo 13 procent uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy