Rekordní podvod: Lékaři fingovali úrazy kvůli pojištění

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 25. 5. 2015 13:15
Organizovaná skupina podle policie neoprávněně "vytáhla" desítky milionů ze šesti pojišťoven, podezření na podvody vzešlo od jedné z nich.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Pardubice –  Dvacet lidí, mezi nimi i osm lékařů, obvinila policie z pojistných podvodů za desítky milionů korun. Skupina fingovala úrazy, aby získala peníze od pojišťoven

Z celkové škody 38 milionů korun pojišťovny vyplatily 28 milionů, zbylé případy skončily ve fázi pokusu o podvod. Šest obviněných je ve vazbě, řekli dnes novinářům zástupci pardubické policie, která proti skupině v minulých dnech zasáhla, a Pojišťovny České spořitelny, která policii na podvodné jednání upozornila.

"Jde o největší případ se znaky podvodného jednání v historii nejen naší pojišťovny, ale v životním pojištění vůbec," řekla mluvčí pojišťovny Jana Jirásková. Případ se týká celkem šesti pojišťoven.

"Šlo o specialisty, ortopedy, chirurgy, lékaře z traumatologie. Minimálně ve svém okolí byli renomovanými uznávanými odborníky. Rozhodně to nebyli lidé, kteří by byli v sociální nouzi či na konci profesní kariéry. Šlo o špičky v oboru," řekl David Kakrda z pardubické kriminálky.

Obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozsahu pět až deset let. Policie jim při vyšetřování zabavila majetek - byty, domy, pozemky, cenné papíry, hotovost, prostředky na bankovních účtech nebo třeba auta - v celkové výši 36 milionů korun.

"V měřítku Krajského ředitelství policie Pardubického kraje jde o ojedinělou akci jak svým rozsahem, tak počtem nasazených policistů," říká Markéta Janovská, policejní mluvčí v Pardubickém kraji.

Tři druhy úrazů

Organizovaný podvod začínal u pojišťovacích agentů či zprostředkovatelů. Po domluvě uzavírali s klienty smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. S pomocí osmi lékařů a dvou rehabilitačních pracovnic úrazy fingovali nebo zveličovali a uměle prodlužovali léčení.

Obviněni byli lidé z pěti krajů, vedle lékařů také jejich pacienti a pojišťovací agenti. Skupina měla i takzvané vodiče, kteří pojištěné provázeli celým procesem vyřizování pojistných událostí či je za ně vyřizovali. Policie v rámci akce pod krycím názvem Medical zasahovala v Pardubickém, Středočeském, Libereckém a Ústeckém kraji a také v Praze.

Skupina podle policie nejméně od roku 2010 páchala trestnou činnost tak, že předem vytipovaný člověk uzavřel, prostřednictvím pojišťovacího zprostředkovatele, s pojišťovnou úrazové pojištění na vysoké denní odškodnění. "To za něho zpravidla hlavní podezřelí hradili a nedlouho po uzavření smlouvy byly u pojišťovny uplatněny pojistné události – úrazy," vysvětluje Janovská.

Skupina používala tři základní typy smyšlených pojistných událostí. "Za prvé to byly úrazy zcela vymyšlené, nikdy se nestaly. Druhým způsobem bylo oznámení starých neléčených zranění. A třetím způsobem byly skutečné úrazy s účelově prodlužovaným léčením a rehabilitací," vyjmenovává Janovská.

Veškeré úrazy pak byly „léčeny“ spřízněnými lékaři, kteří účelově prodlužovali léčbu a v jejím závěru ji nadhodnotili.

U pojistných událostí se opakovala jména lékařů, čísla účtů i doporučené rehabilitace. Podvody kriminalisté objevili i u dalších pěti pojišťoven, jeden úraz byl uplatňován i u více pojišťovacích ústavů. Celkem bylo zjištěno 218 podvodů.

Hlavní podezřelý je z Liberce

Za hlavního podezřelého v celé organizované skupině považuje policie šedesátiletého muže z Liberecka. Obvinění lékaři působí jako specialisté v oboru ortopedie, chirurgie a traumatologie.

"Vzhledem k charakteru věcí nalezených při prohlídkách a dále s ohledem na další doposud zjištěné skutečnosti, nelze vyloučit, že v průběhu vyšetřování dojde k obvinění dalších osob a navýšení škody způsobené trestným činem," dodává Janovská.

"Podvodníci měli vše dokonale připravené a nezavdali nám pro podezírání mnoho důvodů. Proto i samotné odhalení rozvětvené organizované skupiny bylo složité," říká František Mareš, náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny.

V září 2013 interní systém pojišťovny zjistil, že u několika smluv životního pojištění došlo k podezřelému jednání. Další šetření ukázalo, že jde o organizovaný pojistný podvod, do kterého je zapojen poradce z Liberce se svojí ženou, několik lékařů z různých nemocnic působících po celé České republice, rehabilitační pracovníci a desítky klientů. Pojišťovna informovala policii a následně upozornila také další pojišťovny.

"Pardubičtí kriminalisté pracují s obrovským nasazením a jsem rád, že po 16 měsících od našeho oznámení nasbírali tolik důkazů, že mohli začít podezřelé stíhat. Spravedlnost následně bude v rukou soudů," dodává Mareš.

 

Právě se děje

Další zprávy