Podravka porazila polského konkurenta. Kucharek se změní

ČTK ČTK
20. 5. 2014 11:22
Soudy rozhodly, že design produktu Kucharek ve všech formátech napodobuje balení univerzální kořenící směsi Podravka.
Foto: Podravka

Zlín - Mezinárodní potravinářská společnost Podravka vyhrála soudní spor o porušování práv k ochranné známce a o nekalé soutěži se společností Pěkný-Unimex se sídlem v Praze, která patří do skupiny polského výrobce potravin Prymat. Předmětem sporu bylo napodobování designu obalů kořenících směsí Podravka polským výrobcem Kucharek, které dodává na český trh právě firma Pěkný-Unimex.

Podle společnosti Podravka Městský soud v Praze a následně i odvolací Vrchní soud v Praze rozhodly, že design produktu Kucharek ve všech formátech napodobuje balení univerzální kořenící směsi Podravka, a tímto jednáním společnost Podravka dlouhodobě poškozuje.

"Rozsudek je již pravomocný a distributorovi, firmě Pěkný-Unimex, uložil nedodávat přísady do jídel Kucharek na trh v České republice v obalech v barevném a grafickém provedení v modré barvě s prvky snadno zaměnitelnými s ochrannými známkami Podravky. Současně soud uložil, aby takto balené polské přísady do jídel Kucharek byly do třiceti dnů od doručení rozhodnutí vrchního soudu staženy z českého trhu," uvedl Josef Brabec, mediální zástupce Podravky, která má dceřinou společnost Podravka-Lagris v Dolní Lhotě u Luhačovic na Zlínsku.

Foto: Kucharek

"Městský soud v Praze bude navíc v příštích měsících rozhodovat o přiměřeném zadostiučinění, které má distributor polského produktu, Pěkný-Unimex, Podravce zaplatit," uvedl Dalibor Kezele, ředitel dceřiné společnosti Podravka-Lagris. "Vývoj obalů a reklama nás stojí nemalé finanční prostředky, proto musíme svá nehmotná práva důsledně chránit," podotkl ředitel.

Kucharek nesouhlasí

S rozhodnutím soudu ohledně ochranné známky a nekalé soutěže společnost Pěkný-Unimex nesouhlasí. "Výrobek Kucharek a výrobek Podravka jsou na trhu v České republice vedle sebe minimálně od roku 2007 a zatím nebyl na straně spotřebitelů zaznamenán jediný případ jejich záměny. Obaly obou výrobků jsou natolik odlišné, že k takové záměně ani dojít nemůže. Po obdržení písemného vyhotovení rozsudku Vrchního soudu v Praze proto pečlivě zvážíme podání dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," řekl dnes ČTK advokát Lukáš Lorenc, který zastupuje společnost Pěkný-Unimex. Rozhodnutí soudu podle něj není dosud pravomocné, nebylo doručeno v písemné podobě.

Podravka působí v potravinářském průmyslu v jihovýchodní, střední a východní Evropě, má centrálu v chorvatské Koprivnici a pobočky v 17 zemích v Evropě, Austrálii a Americe. Zaměřuje se na výrobu potravin, nápojů a farmaceutických produktů. V roce 2002 se stala součástí skupiny firma Lagris ze Zlínska, která na trh dodává luštěniny, těstoviny či směsi na přípravu bramborových příloh, a změnila tak svůj název na Podravka-Lagris.

 

Právě se děje

Další zprávy