Podnikatelé žádají krizový štáb a kurzarbeit. Kvůli sankcím

ČTK ČTK
8. 8. 2014 13:23
Čeští politici by podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka měli jezdit na více podnikatelských misí do zemí, které by mohly nahradit ruský trh.
Jaroslav Hanák
Jaroslav Hanák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Představitelé podnikatelské sféry vyzývají vládu, aby vytvořila krizový štáb složený z premiéra, ministrů i zástupců podniků, kteří by monitorovali aktuální situaci kolem sankcí vůči Rusku a jeho odvetných opatření.

Vyzvali také k pomoci při hledání náhradních trhů a lepší státní podpoře exportu. Po jednání s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) to oznámil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Schůzky se kromě něj účastnili i zástupci Hospodářské komory, Mezinárodní obchodní komory a Hospodářské komory SNS.

"My tady z této schůzky vyzýváme vládu, aby okamžitě vytvořila nějaký monitorovací výbor nebo krizový štáb, kde budou rozhodující ministři v čele s premiérem za účasti podnikatelské sféry, a monitorovali jsme vývoj, jenž jak ze strany EU, tak ze strany Ruska bude dál probíhat," řekl Hanák.

Úvahy o kurzarbeitu znovu na stole

Zúčastnění zástupci firemní sféry podle něj také vyzývají vládu, aby urychleně stabilizovala práci dozorčích rad v České exportní bance a v EGAP, umožnila těmto institucím fungovat a monitorovala riziko neplacení závazků ze strany Ruska. Čeští politici by podle Hanáka také měli jezdit na více podnikatelských misí do zemí, které by mohly nahradit ruský trh.

Podle prezidenta Svazu průmyslu by pomohlo zmírnit dopady sankcí také zavedení tzv. kurzarbeitu, podobně jako v Německu. Vláda se tímto programem snaží přimět firmy, aby nahrazovaly propouštění zaměstnanců pouhým zkracováním jejich pracovní doby.

 

Právě se děje

Další zprávy