Podmínky pro podnikání v Česku jsou horší než v Bulharsku

Petr Kučera Pavla Adamcová Petr Kučera, Pavla Adamcová
29. 10. 2014 13:00
V novém vydání žebříčku Doing Business od Světové banky je Česko na 44. místě.
Nejlepší podmínky jsou v Singapuru.
Nejlepší podmínky jsou v Singapuru. | Foto: Thinkstock

Washington - Nejpřátelštější zemí pro podnikání je už devátý rok v řadě Singapur. Vyplývá to z nového vydání prestižního žebříčku Doing Business, který každoročně zveřejňuje Světová banka.

Česká republika si oproti loňsku sice o tři místa polepšila, přesto se umístila až na 44. pozici. Předběhly ji nejen Polsko či Slovensko, ale také Gruzie, Bulharsko nebo Thajsko.

První pětku po Singapuru tvoří Nový Zéland, Hongkong, Dánsko a Jižní Korea. Žebříček téměř 190 států uzavírají Středoafrická republika, Libye a poslední africká Eritrea.

1. Singapur
2. Nový Zéland
3. Hongkong
4. Dánsko
5. Jižní Korea
6. Norsko
7. USA
8. Velká Británie
9. Finsko
10. Austrálie
...
32. Polsko
37. Slovensko
38. Bulharsko
44. Česká republika
...
186. Jižní Súdán
187. Středoafrická republika
188. Libye
189. Eritrea

Světová banka hodnotí například úroveň infrastruktury, daně nebo dobu, za kterou lze v zemi založit firmu nebo získat stavební povolení. Letos u třech ukazatelů použila jinou metodiku, když v zemích s více než 100 miliony obyvatel do hodnocení poprvé zahrnula i druhou největší obchodní metropoli v zemi.

Snadnější start i úvěry

Česká republika se zlepšila ve třech z deseti sledovaných kategorií. Usnadnila zakládání nových společností, když výrazně snížila minimální požadavky na kapitál. Pomohl i nový občanský zákoník, který podle Světové banky mimo jiné ulehčil možnost domáhat se dodržování dojednaných smluv. Snadnější je - alespoň teoreticky - také přístup k úvěrům.

Z postkomunistických zemí je na tom nejlépe Gruzie na 15. místě. Následují 17. Estonsko, 23. Lotyšsko, 24. Litva. Polsko je na 32. místě, Slovensko na 37. místě a Bulharsko na 38. místě. Až za 44. Českem ale skončily například 56. Itálie, 59. Lucembursko, 62. Rusko nebo 90. Čína.

Světová banka uvádí, že žebříček je velmi podobný minulému roku. Prvních 20 ekonomik nadále pokračuje ve zlepšování svého podnikatelského prostředí, konstatuje.

Africe mají pomoci reformy

Státy subsaharské Afriky učinily podle Světové banky nejvyšší počet reforem, přestože se stále nacházejí spíše na konci žebříčku. "Podnikat je letos snazší, než tomu bylo loni, před dvěma či deseti lety," upozorňuje manažerka projektu Doing Business Rita Ramalho. "Zaznamenáváme, že ekonomiky, které dosáhly nejnižších příček, se rozvíjejí intenzivněji a přibližují se ekonomikám, které si vedou nejlépe," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy