Velké prodejny poprvé zavřel zákon. ČOI zjistila dvanáct porušení zákazu, zájem o e-shopy stoupl

ČTK Petr Kučera ČTK, Petr Kučera
Aktualizováno 28. 10. 2016 19:55
Obchody nad 200 metrů čtverečních dnes musely poprvé zavřít kvůli zákazu prodeje o vybraných svátcích. Někerá velká nákupní centra zůstala otevřena, ale fungovaly v nich jen menší prodejny. Česká obchodní inspekce uskutečnila 429 kontrol, ve dvanácti případech zjistila jasné porušení zákona.
Zákaz prodeje vstoupil dnes poprvé v praxi. Za porušení hrozí až milionová pokuta.
Zákaz prodeje vstoupil dnes poprvé v praxi. Za porušení hrozí až milionová pokuta. | Foto: Simone Radačičová

Praha - Česko si v pátek 28. října vyzkoušelo první státní svátek s povinně zavřenými velkými obchody. Zatímco kamenné prodejny kvůli tomu zažily větší nápor už ve čtvrtek, e-shopy zaznamenaly vyšší zájem dnes.

"Počet nákupů, které si dnes zákazníci objednali, byl u nás o něco větší, než je obvyklé. Nicméně se domníváme, že mediální pokrytí tématu bylo silné, takže zákazníci, kteří jsou zvyklí nakupovat v kamenných obchodech, o zavření obchodů věděli a nakoupili si s předstihem "offline"," uvedla Michala Gregorová z e-shopu s potravinami Rohlik.cz.

Zákaz prodeje během státního svátku, Centrum Černý Most
Zákaz prodeje během státního svátku, Centrum Černý Most | Foto: Michal Kopřiva

Internetový obchod s potravinami Kolonial.cz zaznamenal více než 40procentní nárůst objednávek. "Překvapily zejména regiony, kde si na dnešní den objednala celá řada nových zákazníků. Velkým překvapením se stalo Teplicko, kde jsme zaznamenali dokonce 60procentní nárůst oproti běžným pátečním dnům, silné však bylo i Pardubicko a Plzeňsko," uvedl mluvčí firmy Jan Řezáč. Zcela podle něj u objednávek převažovaly víkendové zásobovací nákupy a průměrná hodnota nákupu stoupla o 23 procent.

Zákaz porušilo nejméně dvanáct prodejců

Česká obchodní inspekce v pátek uskutečnila 429 kontrol po celé republice. "Ve dvanácti případech zjistila jasné porušení zákazu," řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

K polovině porušení došlo u bazarů (včetně autobazarů) či secondhandů. Právě na prodejny s použitým zbožím, stejně jako na sběrny či výkupny, se zákaz vztahuje nehledě na jejich velikost.

Porušení zákazu mohlo být podle Fröhlicha i více než dvanáct, které jsou zřejmě nesporné. V ostatních případech ale ještě bude ČOI například prokazovat, že velikost prodejní plochy skutečně překročila 200 metrů čtverečních.

Inspektoři s sebou sice měli laserové metry, ale na místě zjišťovali jen orientační rozměr. Přesné číslo ukáže až další šetření, ČOI chce využít i další dokumenty jako například nájemní smlouvu.

Jména konkrétních obchodníků zatím inspekce nemůže zveřejnit, dokud nebude ukončeno správní řízení, respektive dokud rozhodnutí nenabude právní moci. Za nedodržení zákazu hrozí pokuta ve výši jednoho milionu korun, při opakování až pět milionů.

"Byli mezi nimi velcí i malí obchodníci," uvedl mluvčí ČOI. Inspekce dostala i desítky podnětů od spotřebitelů.

Spor s největším e-shopem

Otevřena zůstala také obří prodejna Alza.cz v pražských Holešovicích. E-shop tím podle ČOI porušil zákon. „Prodejna měla více než 200 metrů čtverečních a probíhal v ní prodej. Inspektoři na místě zboží vybrali, objednali, zaplatili i vyzvedli. Co jiného to je než prodej,“ potvrdil Fröhlich webu Blesk.cz.

Největší tuzemský e-shop argumentuje tím, že zboží jen vydává. Jak už ale dříve upozornil online deník Aktuálně.cz, zboží si lze objednat i přímo v prodejně. Také na svém webu označuje Alza všechny pobočky slovem prodejna, konkrétně v Holešovicích uvádí přes 3000 metrů "prodejní plochy".

"Zákazníci uzavírají kupní smlouvy na dálku, na webových stránkách, neuzavírají je přímo na provozovnách," argumentuje však místopředseda představenstva Alza.cz Tomáš Havryluk.

Právníci ČOI dokonce tvrdí, že porušením zákona by byl i samotný výdej zboží v prostorách nad 200 metrů čtverečních. "Pojem prodej je třeba chápat tak, že zahrnuje nejen samotné objednání zboží zákazníkem, ale také jeho výdej," uvádí ČOI. S tím ale Alza.cz nesouhlasí. "Pokud by orgány veřejné správy tvrdily, že kupní smlouva je uzavřena na provozovnách, nemohli by pak zákazníci Alza.cz vracet zboží ve 14denní lhůtě od převzetí zboží," uvedl Havryluk.

"Jestli ČOI opravdu vykládá zákon takto, tak jsme blízko úpravě odstoupení od smlovy," pozastavil se na twitteru nad názorem právníků také Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Zákaz prodeje během státního svátku, Centrum Černý Most.
Zákaz prodeje během státního svátku, Centrum Černý Most. | Foto: Michal Kopřiva

Zákon "o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě" prosadila skupina senátorů ČSSD vedených Františkem Bublanem, dlouhodobě o takovou regulaci usilovali hlavně odboráři.

Zákaz, který letos schválili poslanci, se vztahuje na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12 hodin. Jde o kompromis, protože všechny svátky by podle navrhovatelů zatím zřejmě neprošly.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

Prázdné parkoviště před obchodem Globus na pražském Zličíně.
Prázdné parkoviště před obchodem Globus na pražském Zličíně. | Foto: ČTK

Kamenné prodejny čekají výrazně nižší tržby

Pokles návštěvníků o 50 procent odhaduje kvůli svátečnímu zákazu ředitel nákupního centra na česko-rakouské hranici Freeport Fashion Outletu v Hatích na Znojemsku Jan Procházka. Přitom právě ve státní svátky a během víkendů generuje centrum podle něj rozhodující část veškerých tržeb. V outletovém centru jsou dnes zavřeny na dvě desítky větších prodejen z celkových 74.

Zatímco většina pražských nákupních center zůstala otevřená, v menších městech narazili lidé na zavřené centrum častěji. Lidé každopádně mohli  nakoupit jen v menších obchodech. Fungovala například síť malých prodejen Žabka.

Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavřelo. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstala otevřena. V pražském Palladiu byla zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů.

Svaz obchodu tvrdí, že prodejci přijdou o čtyři miliardy korun ročně na tržbách a budou muset propustit zřejmě tisíce lidí. Naopak zastánci regulace - zejména Odborový svaz pracovníků obchodu - namítají, že útraty se jen přesunou na jiný den nebo k jiným obchodníkům, případně do jiné části ekonomiky (služby, rekreace a podobně). Zbytečný je podle nich i strach z propouštění, protože obchodníci naopak nyní shánějí další nové zaměstnance.

Roli hraje i počasí

I podle mluvčí Euronics Lenky Mastešové velká část zákazníků se na svátek přesunula na e-shop euronics.cz a nakupuje tam s možností využití doručení domů nebo osobního odběru zdarma na prodejnách. Euronics má podle ní většinu prodejen na svátek zavřenou. U těch, na které se zákon nevztahuje, respektuje nařízení obchodních center, ve kterých se prodejny nacházejí.

Naopak podle ředitelky komunikace Kasa.cz jsou tržby v porovnání s jinými dny standardní. "Lidé využívají nákup v e-shopu jako alternativu k zavřeným prodejnám. Velkou roli hraje počasí, a také to jak se lidé rozhodnou prodloužený víkend trávit," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy