Pochybné solární licence: Ve hře je devět miliard ročně

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
20. 7. 2014 7:05
Soudy nyní posuzují u osmi solárních elektráren, zdali jim byla těsně před koncem roku 2010 s vidinou vyšší státní podpory vydána licence ještě před jejich dokončením.
Hledají se černé ovce. Ilustrační snímek.
Hledají se černé ovce. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Celkem devět miliard korun. Taková je podle Energetického regulačního úřadu suma, kterou stát každý rok možná zbytečně vyplácí jako podporu téměř dvěma stovkám podezřelých solárních elektráren s licencí udělenou těsně před koncem roku 2010.

Za dvacet let, což je průměrná doba pobírání podpory u fotovoltaiky, mohou tito solárníci díky možným machinacím s licencemi získat od státu téměř 200 miliard korun, informuje deník Insider.

Nejvyšší státní zastupitelství zatím podalo 22 žalob kvůli podezření z neoprávněného udělení licence. Těsně před verdiktem je v současné době u soudů osm případů.

Licence na Silvestra

Energetický regulační úřad podezírá 180 solárních elektráren s instalovaným výkonem 645 MW z toho, že licenci mohly získat ještě před tím, než byly vůbec dokončeny. Důvodem mohla být podle úřadu tendence získat vyšší podporu ze strany státu formou garantovaných výkupních cen.

Ty ještě v roce 2010 představovaly 12 150 korun na MWh, v roce 2011 se ale snížily na 5500 korun na MWh.

Podle úřadu je mezi podezřelými solárními elektrárnami řada projektů, které získaly licenci 31. prosince roku 2010.

"Nedokážu si představit, že bych někoho ze zaměstnanců nutila pracovat na Silvestra do dvaadvaceti, třiadvaceti hodin," sdělila v úterý televizi DVTV předsedkyně úřadu Alena Vitásková s tím, že už tento fakt je podezřelý.

Osm rozhodnutí

„Energetický regulační úřad poslal na Nejvyšší státní zastupitelství přes 120 podnětů a dalších 59 podnětů na policejní prezidium. Více než dvacet případů již prostřednictvím správní žaloby poslalo na soud Nejvyšší státní zastupitelství,“ upřesňuje v Insideru mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Z celkem 22 správních žalob již soud pravomocně rozhodl v jedné. V polovině června odebral licenci elektrárně CD Solar. "U soudu se v tuto chvíli projednává osm dalších případů," prozrazuje Chvojka.

Další verdikty tedy úřad očekává v nejbližších měsících. "Myslím, že minimálně u jednoho případu bude končit v srpnu další licence," potvrdila v DVTV Vitásková.

Úplatky

První vlaštovkou ve sporu o licence byla elektrárna CD Solar. Té odebral licenci v polovině června Krajský soud v Brně.

„Tato licence už neexistuje. Kvůli jejímu neoprávněnému používání musí firma vrátit vyplacenou podporu výkupních cen,“ vysvětluje Chvojka. Částka, kterou má Solar CD státu vrátit za tři roky podpory, podle Chvojky činí 94 milionů korun.

Rozhodnutí o odebrání licence předcházel verdikt libereckého okresního soudu, který prokázal, že stavitelé elektrárny nabídli Energetickému regulačnímu úřadu úplatek za předčasné vydání licence, aby mohla elektrárna ještě dosáhnout na vyšší státní podporu.

Stejný scénář u další elektrárny

„Podobný verdikt by mohl padnout i v případě solární elektrárny FVE 28 v Mrlínku u Bystřice pod Hostýnem,“ předpokládá mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Krajský soud v Brně totiž v polovině června prokázal, že se investor projektu, jednatel stavební firmy a revizní technici podíleli na podvodu s cílem získat vyšší státní podporu. Podle Malého by tedy mělo logicky následovat odebrání licence. Soud v této věci zatím pravomocně nerozhodl.

„Ve vůbec prvním rozsudku, kterým byla zrušena licence, se soud cítil vázán pravomocným trestním rozsudkem pro zločin podplácení,“ říká právník Luděk Šikola z advokátní kanceláře Šikola & partneři a podobný scénář předpokládá také u některých dalších případů.

Na druhou stranu ale Šikola upozorňuje na to, že neočekává, že by se podplácení podařilo prokázat u všech prošetřovaných projektů. Je mezi nimi podle něj i řada takových, které získaly licenci podle pravidel.

„Nemyslím si, že soud vydá v případech, kde už byla podána správní žaloba, dvacet dva rozsudků rušících licenci. Žaloby byly často podány z důvodů malicherných nebo pouze formálních nedostatků a v těchto případech nejvyšší státní zástupce nemůže být schopen prokázat svoje tvrzení, že na zrušení licencí má závažný veřejný zájem,“ uzavírá.

Chomutovským elektrárnám licence zůstává

K soudu se zatím podle Energetického regulačního úřadu nedostaly největší solární elektrárny skupiny ČEZ, které začala kvůli podezření z neoprávněného pobírání podpory prověřovat na začátku letošního roku policie. „Kauzy ČEZ jsou zatím ve stadiu obvinění, čili nikoliv u soudu,“ říká Chvojka.

Naopak ukončení správního řízení ve věci odebrání licence se dá podle Chvojky předpokládat u jedné z největších kauz, elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun, patřících synům chomutovského podnikatele Zdeňka Zemka.

Oběma elektrárnám Energetický regulační úřad letos licence paradoxně vrátil, přestože trestnímu řízení kvůli podvodům s licencemi čelí deset představitelů Energetického regulačního úřadu včetně jeho předsedkyně Aleny Vitáskové.

„Úřad dle dokladů, které měl k dispozici, musel konstatovat, že oba subjekty mají na licenci nárok, a neměl možnost vydat jiný verdikt. Své zkoumání má podloženo řadou důkazů a znaleckých posudků včetně armádních satelitních snímků,“ dodává Chvojka.

 

Právě se děje

Další zprávy